Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische container voor nucleair afval 'ongewenst'

Geplaatst opzaterdag 16 februari 2019 - 15:00

Het Limburgs Parlement is tegen de bouw van een containerloods voor nucleair afval bij de kerncentrale in het Waalse Tihange.

Het parlement nam een motie van GroenLinks aan waarin de komst van zo'n container 'niet gewenst' wordt genoemd

Nucleair afval
Volgens de plannen van Engie Electrabel - de exploitant van de kerncentrale - moet de loods in 2024 gereed zijn en tot 2100 blijven bestaan. Ook nucleair afval uit de kerncentrale zelf zou er opgeslagen moeten worden na de sluiting van Tihange in 2025.

Niet definitief
Volgens de motie is het nucleair containerpark een tijdelijke en dus geen definitieve oplossing voor het radioactief afval. Ook zou er geen enkele noodvoorziening of maatregelen voor rampenbestrijding zijn voorzien. "Het wordt steeds gekker bij de Belgische buren", zei GroenLinks-fractievoorzitter Andy Rossel in het Limburgs Parlement.

Symboolpolitiek
PVV, VVD en Volkspartij Limburg stemden tegen de motie. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans sprak van een 'farce en een hoogstaand staaltje symboolpolitiek'. "Ik heb er vertrouwen in dat de Belgische overheid alle risico's heeft afgewogen, zeker voor de direct omwonenden", aldus Housmans. Het provinciebestuur moet nu het standpunt van het Limburgs Parlement overbrengen aan de Belgische overheid en Engie Electrabel.

Niet nodig
Voor PvdA-gedeputeerde Eric Geurts had de motie op dit moment niet gehoeven. "We zijn nog onvoldoende op de hoogte en kennen de reikwijdte niet. Daarom vind ik het wat te vroeg om een harde uitspraak te doen", zo zei hij. Maar daar dacht een meerderheid van het Limburgs Parlement dus anders over.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen