Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische container voor nucleair afval 'ongewenst'

Geplaatst opzaterdag 16 februari 2019 - 15:00

Het Limburgs Parlement is tegen de bouw van een containerloods voor nucleair afval bij de kerncentrale in het Waalse Tihange.

Het parlement nam een motie van GroenLinks aan waarin de komst van zo'n container 'niet gewenst' wordt genoemd

Nucleair afval
Volgens de plannen van Engie Electrabel - de exploitant van de kerncentrale - moet de loods in 2024 gereed zijn en tot 2100 blijven bestaan. Ook nucleair afval uit de kerncentrale zelf zou er opgeslagen moeten worden na de sluiting van Tihange in 2025.

Niet definitief
Volgens de motie is het nucleair containerpark een tijdelijke en dus geen definitieve oplossing voor het radioactief afval. Ook zou er geen enkele noodvoorziening of maatregelen voor rampenbestrijding zijn voorzien. "Het wordt steeds gekker bij de Belgische buren", zei GroenLinks-fractievoorzitter Andy Rossel in het Limburgs Parlement.

Symboolpolitiek
PVV, VVD en Volkspartij Limburg stemden tegen de motie. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans sprak van een 'farce en een hoogstaand staaltje symboolpolitiek'. "Ik heb er vertrouwen in dat de Belgische overheid alle risico's heeft afgewogen, zeker voor de direct omwonenden", aldus Housmans. Het provinciebestuur moet nu het standpunt van het Limburgs Parlement overbrengen aan de Belgische overheid en Engie Electrabel.

Niet nodig
Voor PvdA-gedeputeerde Eric Geurts had de motie op dit moment niet gehoeven. "We zijn nog onvoldoende op de hoogte en kennen de reikwijdte niet. Daarom vind ik het wat te vroeg om een harde uitspraak te doen", zo zei hij. Maar daar dacht een meerderheid van het Limburgs Parlement dus anders over.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen