Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische burgemeesters bezorgd over versoepelingen

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 13:31

Burgervaders Marino Keulen van Lanaken en Jo Brouns van Kinrooi maken zich grote zorgen over de versoepelde Nederlandse coronamaatregelen. Ze vrezen dat veel Belgen de grens oversteken om te gaan winkelen of naar een dierentuin te gaan.

Het gaat in België nog altijd niet goed met het aantal coronabesmettingen. De cijfers dalen wel, maar veel ziekenhuizen liggen nog steeds vol en het sterftecijfer is hoger dan in Nederland. De grensburgemeesters zijn geschrokken van de versoepeling van de Nederlandse coronamaatregelen. Zo kunnen musea, theaters, zwembaden en pretparken na een sluiting van twee weken de deuren weer openen. De burgemeesters spreken van een fout signaal dat wordt afgegeven en vrezen dat Belgen massaal de grens oversteken.

Lees ook: Waarschuwingsborden bij grensovergangen Maastricht

'Grensverkeer gestimuleerd'
Op deze manier worden de Belgen gelokt en dat is volgens Keulen niet de bedoeling. "We hebben in België te maken met hoge besmettingscijfers en we hebben een crisis die we moeten bestrijden. Door de versoepeling van de Nederlandse coronamaatregelen wordt het grensverkeer gestimuleerd. En dat is ernstig."

Ook burgemeester Brouns raadt zijn landgenoten ten zeerste af om de grens over te steken en roept hen op het gezonde verstand te gebruiken. "De grenzen worden niet gesloten en er zijn geen politiecontroles. En ik snap dat de verleiding groot is om naar Nederland te reizen. In België zijn niet-essentiële winkels dicht en is funshoppen onmogelijk. Maar de besmettingscijfers zijn hoog en die moeten ingedamd worden."

Lees ook: Nederland en België: reis niet over de grens

Afspraken
Daarnaast bestaat de kans dat Belgen, die niet weten dat ze besmet zijn, het virus weer verder verspreiden als ze in Nederland zijn. "Zolang er nog geen vaccin beschikbaar is, zijn we allemaal kwetsbaar", zegt Keulen. De burgermeester van Lanaken vindt het jammer dat er niet op hoger niveau afspraken gemaakt kunnen worden. "Er worden versoepelingen doorgevoerd in sectoren die de mensen aanspreken en in België is dat niet het geval. Heel begrijpelijk, omdat de besmettingscijfers hier rampzalig zijn."

Lockdown
De grensburgemeesters roepen op om vooral thuis te blijven. "Passeer alleen de grens voor essentiële zaken zoals werk of studie. Maar zoek het niet op. Hopelijk krijgt België op 13 december meer duidelijkheid over de maatregelen", vertelt Brouns. Op die dag eindigen de strenge maatregelen in België naar verwachting.

België zit sinds begin november in lockdown. Kappers, schoonheidssalons en alle niet-essentiële winkels zijn dicht. Ook dierentuinen, pretparken, zwembaden en de horeca hebben de deuren moeten sluiten. En er geldt zelfs in sommige regio's een avondklok.

Lees ook: Grens met België niet dicht bij nieuwe corona-uitbraak

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen