Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische burgemeester vreest opening Nederlandse horeca

Geplaatst opdonderdag 14 mei 2020 - 20:47

"Als Nederland te rap versoepelt, zal Brussel de neiging hebben om de grens nog langer te sluiten". Die vrees spreekt Johan Tollenaere van de Belgische gemeente Maaseik uit. "De horeca, daar ligt men bij ons echt wakker van."

In Nederland gaan in principe vanaf 1 juni de terrassen weer open, en mogen ook cafe's en restaurants weer 30 personen ontvangen. België is nog lang niet zo ver, zo maakte de Belgische Veiligheidsraad woensdag bekend. "Nederland is volgens onze experts nog niet safe", aldus Johan Tollenaere in het L1-programma AvondGasten.

Grensproblemen
Tollenaere vroeg op zondag aandacht voor de grensproblematiek door samen met college Jos Hessels van Echt-Susteren naar de Pater Sangersbrug te trekken die de twee grensgemeenten verbindt. De Belgische burgemeester wilde het mogelijk maken voor familieleden om elkaar over de grens te bezoeken. "Het was tijd dat er eens een signaal werd gegeven dat wij met forse problematiek zitten hier aan de grens."

De burgemeester van Maaseik werd direct teruggefloten door federaal minister De Crem en de gouverneur van Belgisch Limburg.

Lees ook: Burgemeesters voeren actie tegen grenssluiting

Culturele factoren
De maatregelen die in Nederland, België en Duitsland genomen worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn verschillend. Dat verschil kan voor een deel worden teruggevoerd op culturele factoren. Het Geert Hofstede Center van de Universiteit Maastricht analyseerde landen op basis van een aantal culturele criteria.

F_AG_GFX_gedrag 3luik

Meer hiërarchie
Daaruit bleek dat Nederland en België fors van elkaar verschillen op het gebied van machtsafstand en onzekerheidsvermijding. "Het verschil in machtsafstand betekent dat er in België veel meer hiërarchie bestaat, mensen accepteren een verschil in macht en volgen de richtlijnen. In Nederland is dat veel minder het geval, wij zijn veel eigenwijzer. Daarom moet Rutte ook op zoek naar draagvlak, en is een machtswoord alleen niet voldoende", zo legt psychologe Yvonne Latten uit.

"Bij onzekerheidsvermijding gaat het over de omgang met onverwachte situaties. Als dat getal hoog is, zoals in België, is er veel behoefte aan regels en instructies voor houvast. Nederlanders gaan wat makkelijker met risico om, maar dat draagt ook het gevaar in zich van onvoorzichtigheid. Die culturele verschillen zie je nu goed terug in de corona-maatregelen", aldus Latten.

Johan Tollenaere herkent dat wel. "De toelichting op de interpretatie van de wet is 50 pagina's lang, en wordt regelmatig aangepast".

Opening grenzen
Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi hoopt dat de grenzen tussen België en Nederland voor Hemelvaart weer open kunnen. "Er zijn op dit moment onderhandelingen gaande tussen Nederland en België. Laten we hopen dat we medio volgende week dan inderdaad de grenzen weer kunnen openen."

Toerisme na corona
Belgisch en Nederlands Limburg kijken ondertussen samen naar de toekomst na de corona-tijd. "We houden er rekening mee dat toeristen voorlopig wat schrik houden om te gaan vliegen, en de vakanties dichter bij huis zoeken", aldus Johan Tollenaere. "We zijn bezig met een plan voor een gezamenlijk fietsnetwerk in rivierpark Maasvallei, wat de regio nog aantrekkelijker zou maken voor veel toeristen."

Het fietsnetwerk zou Nederland en België moeten verbinden via onder meer de Maasfietsroute. Ambities voor een link met Duitsland en Luxemburg liggen er via de Kalkbaan en de bekende Vennbahn. "Het is een Mecca voor de fietstoeristen. En het zou echt een troef kunnen zijn in deze crisis."

IMG_7333

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen