Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgisch parlement wil trein Hamont-Weert

Geplaatst opwoensdag 19 mei 2021 - 17:19

Het Belgisch parlement wil dat de spoorlijn tussen Hamont en Weert weer in gebruik genomen wordt voor passagiers.

Een motie waarin federaal minister Georges Gilkinet van mobiliteit wordt opgeroepen daar werk van te maken, is dinsdag unaniem aangenomen door de mobiliteitscommissie in het federale parlement. De spoorlijn kan volgens voorstanders een belangrijke verbinding vormen tussen Antwerpen en de economische bedrijvigheid in de regio Eindhoven.

Kosten
Onderzoek door de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wijst uit dat er dagelijks zo'n 1000 reizigers van de internationale verbinding gebruik zouden kunnen maken. Maar zulke reizigersaantallen rechtvaardigen de kosten van reactivering van de lijn niet, concludeerde de NMBS. Om de spoorlijn weer geschikt te maken voor passagiersvervoer zijn forse investeringen nodig. Op het Nederlands deel gaat het om een bedrag tussen de 50 en 150 miljoen euro, inclusief aanpassingen aan het station in Weert.

Lees ook: 'Treinverbinding Weert-Hamont niet rendabel'

Draagvlak
Politiek is er wel draagvlak voor de spoorlijn. Naast de steun uit België stond reactivering van de lijn ook in het regeerakkoord van het vorige kabinet Rutte-III. In juni begint de NMBS met een treinverbinding tussen Antwerpen en Hamont. Dat station ligt op een paar honderd meter van de grens, op ongeveer 10 kilometer van Weert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen