Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgisch-Limburger beschermt Nederlandse Olympiërs

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 21:05

Hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven moet er komende zomer mede voor zorgen dat de kans op besmettingen van de Nederlandse atleten tijdens de Olympische Zomerspelen verkleind wordt. Met ventilatoren en luchtreinigers probeert hij de kans op verspreiding van het coronavirus via de lucht te verkleinen.

Volgens Blocken zijn veel mensen nog te sceptisch over het effect van aerosolen en ventileren: "Er worden heel veel rondjes gedraaid." Blocken, afkomstig uit Belgisch-Limburgse Hoeselt, deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Wetenschap
Het coronavirus verspreidt zich gedeeltelijk door de lucht, via aerosolen. Daar is de wetenschap het ondertussen over eens. Onenigheid blijft er over het aandeel dat die aerosolen hebben in het aantal besmettingen. Volgens het tijdschrift Nature is besmetting door de lucht de hoofdroute voor de verspreiding van het virus. "Ventilatie is belangrijker dan handen wassen, zo zei de Duitse topviroloog Christian Drosten", aldus Bert Blocken. Daarom richt hij zich in zijn onderzoek vooral op het voorkomen van de besmettingen door de lucht.

Olympische Spelen
De Belgisch-Limburgse hoogleraar is ondertussen benaderd door het Nederlandse Olympisch Comité, om de kans op besmetting in Tokio komende zomer tijdens de Olympische Zomerspelen te minimaliseren. Ventilatie is belangrijk volgens Blocken. "Maar we doen dat onder meer door het plaatsen van luchtverversers", aldus Blocken. "Ik heb daar veel overleg over gehad met de chefarts van TeamNL. Onder zijn impuls gaan er luchtreinigers naar Tokio om daar te worden opgesteld in vergaderzalen en ontbijtruimtes om te zorgen dat de aerosolconcentratie zo laag mogelijk blijft."

Onderzoek
Om te onderzoeken welk effect aerosolen in stadions en concertzalen is Blocken samen met zijn team een onderzoek gestart in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam en De Maaspoort in Venlo. "We kijken vooral naar de veiligheid van toeschouwers. Niet alleen hoe ze binnenkomen of contact met elkaar hebben, maar met name gericht op de verspreiding van de aerosolen. Als 55.000 mensen staan te zingen, moet je zorgen dat die aerosolen zo snel mogelijk verdwijnen en zo weinig mogelijk besmettelijk zijn. Dat onderzoeken we met technieken."

Verpleeghuizen
De Olympische sporters worden dus goed beschermd in Tokio. Waarom is dat dan niet het geval in verpleeg- of verzorgingshuizen? "Het is helaas zo dat we overheidsorganisaties moeten overtuigen van de routes van aerosolen en het feit dat er producten bestaan die de verspreiding ervan kunnen tegengaan. Het is een blinde vlek die al negen maanden speelt", zegt Blocken.

Volgens Blocken kan het organiseren van de ventilatie in verpleeg- en verzorgingshuizen en op andere plekken sneller. "Maar mensen hebben geen idee hoeveel je moet ventileren. Soms is niet mogelijk om maar te blijven ventileren, maar je kan het aanvullen met luchtfilters." Volgens Blocken is dat eenvoudig te berekenen. "Dat kun je berekenen op de achtergrond van een bierviltje. Er worden echter heel veel rondjes gedraaid."

RIVM
Blocken gaf ook zijn mening over de kritiek die kwam vanuit de richting van het RIVM over ventileren. "Ik vond die kritiek niet relevant." Volgens het RIVM was het effect van ventileren niet duidelijk uit de onderzoeken. "Maar de mondkapjes en de 1,5 meter afstand zijn ook nooit aangetoond. Maar je moet soms maatregelen nemen, waarvan je weet dat ze effect hebben. Ondanks dat je niet weet hoeveel effect ze hebben."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen