Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgisch leger helpt Luik met strijd tegen corona

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 17:29

Het Belgische leger staat klaar om bij te springen in de strijd tegen corona.

Dat meldt de Belgische omroep VRT.

Noodhospitaal
Op verzoek van de regering heeft het leger geïnventariseerd wat het allemaal zou kunnen bijdragen. Aangezien de nood het hoogst is in Luik, is daar al begonnen met het opzetten van een noodhospitaal.

Lees ook: Net over de grens: 'Luik is coronahoofdstad van Europa'

Ambulances en helikopters
Daarnaast helpt het leger ook al met het vervoeren van coronapatiënten. Vrijdag werden al drie ambulances ingezet, dat kunnen er maximaal twintig worden. Ook legerhelikopters kunnen indien nodig patiënten vervoeren.

Militair hospitaal
Verder kan het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek, in de buurt van Brussel, bijspringen. Hier kunnen extra patiënten met brandwonden worden opgevangen, zodat zij niet in de reguliere ziekenhuizen hoeven te worden behandeld. Het legerhospitaal kan niet helpen met de opvang van ernstig zieke coronapatiënten, omdat daar de specialistische zorg voor ontbreekt.

Medisch personeel
Ook kan het leger zo'n 100 verpleegkundigen en artsen uit de eigen gelederen laten bijspringen in andere ziekenhuizen. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar sprongen Belgische militairen ook al bij in woonzorgcentra. Maar nu worden voor het eerst ook artsen ter beschikking gesteld.

Vrijdagavond beslist de ministerraad definitief of het Belgische leger wordt ingezet in de strijd tegen corona.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen