Overslaan en naar de inhoud gaan

België zet grens open voor familiebezoek

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 20:59

Nederlanders en Belgen die familie van elkaar zijn, maar aan verschillende kanten van de grens wonen, mogen vanaf zaterdag weer bij elkaar op bezoek.

Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel Pieter De Crem vrijdagavond bekendgemaakt.

Betonblokken
De grens tussen Nederland en België was sinds 20 maart nagenoeg dicht. Er werd ook streng gecontroleerd op niet-essentieel grensverkeer. Tussen Maastricht en Smeermaas verschenen er zelfs betonblokken op de weg. Grensverkeer moest zich aan strenge regels houden. Zo kregen Belgen die in Nederland werkten een boete, omdat ze na hun werk in Maastricht daar boodschappen hadden gedaan.

Versoepeling
De afgelopen week werd de roep om versoepeling steeds luider, zowel vanuit Nederland als vanuit de Belgische grensgemeenten. Ook werden de controles langzaam maar zeker minder streng. Nu is er dus voor het eerst ook nieuws uit Brussel dat de slagboom aan de grens een klein stukje omhoog gaat.

Lees ook: Lanaken vraagt toestemming voor Nederlands familiebezoek

Bepalingen
Toch gaat de grens nog niet helemaal van het slot. "Landgenoten met familie in één van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit. Het spreekt daarenboven voor zich dat landgenoten die de grenzen oversteken zich moeten houden aan de (corona)-bepalingen die in onze buurlanden van toepassing zijn", schrijft de minister vrijdagavond in zijn verklaring.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen