Overslaan en naar de inhoud gaan

België: 'Voortvluchtige Jurgen Conings nog in leven'

Geplaatst opdonderdag 27 mei 2021 - 9:33

Het federale parket in België gaat er niet vanuit dat de voortvluchtige militair Jurgen Conings dood is.

Dat heeft procureur Wenke Roggen van het federaal parket donderdag gezegd op een persbijeenkomst naar aanleiding van een hernieuwde zoektocht naar de 46-jarige man in Nationaal Park Hoge Kempen.

Klopjacht
Het zoekgebied ligt nu iets noordelijker dan vorige week, toen het 12.000 hectare grote natuurgebied ook al werd uitgekamd vanwege de klopjacht op de man. Volgens procureur Roggen zijn er nieuwe aanwijzingen om in totaal drie gebieden naar de man te gaan zoeken. Welke gebieden dat zijn, wilde ze niet toelichten.

Lees ook: Belgische 'Rambo' na vier dagen nog onvindbaar

Grootscheepse actie
Honderden agenten en militairen waren vorige week al betrokken bij de grootscheepse zoektocht naar de mogelijk gevaarlijke man. Ook donderdag zijn daar opnieuw veel manschappen voor ingezet, maar niet zo veel als vorige week. Ook is er geen assistentie uit Nederland en Duitsland, zoals vorige week wel nog het geval was.

Het natuurgebied de Hoge Kempen is nu niet meer volledig afgezet. Alleen het stuk waar de zoektocht zich donderdag op concentreert. De hernieuwde klopjacht is om 08:00 uur begonnen en het is nog onduidelijk hoe lang nu wordt doorgezocht.

Lees ook: Vriendin Jurgen Conings doet oproep: 'Zorg dat het stopt'

Recreatiepark
Verslaggever Frank Moonen was donderdagochtend op een recreatiepark waar Conings tot twee jaar geleden in een chalet verbleef. Volgens zijn buren daar was het een rustige, aardige man. Ze hebben geen idee waar hij nu zit. Wel wist een van de buren te vertellen dat hij drie weken geleden nog zijn hond heeft verkocht.

Ze denken niet dat de oud-militair nog in het gebied verscholen zit. Een paar kilometer verderop werd vorige week zijn auto aangetroffen en dat was voor de politie de reden om in dit gebied te gaan zoeken. In de loop van donderdagmiddag komt er meer informatie.

Het chalet waar de voortvluchtige Jurgen Conings tot twee jaar geleden regelmatig verbleef (27 mei 2021)
Foto: L1 (Frank Moonen)

Zwaarbewapend
De 46-jarige zwaarbewapende Conings zou het gemunt hebben op 'virologen en het regime'. Zijn auto werd afgelopen week aangetroffen in de omgeving van de zoeklocatie, samen met vier raketwerpers die uit een kazerne waren ontvreemd. Conings is een schietinstructeur die extreemrechtse sympathieën zou hebben. Hij staat bij de militaire inlichtingendienst zelfs bekend als gevaarlijk. Er wordt gevreesd dat de veteraan - hij was eerder onder andere in Afghanistan - aanslagen beraamde.

Dreigementen en zelfmoordplannen
Conings liet verschillende afscheidsboodschappen achter in de auto, waaruit behalve dreigementen ook zelfmoordplannen blijken. De Belgische politie had volgens de plaatselijke media geen aanwijzingen dat de voortvluchtige militair de Nederlandse grens is overgestoken en er is met een enorme mankracht in de bossen van de Hoge Kempen vergeefs naar Conings gezocht. De militair komt uit het nabij gelegen Dilsen-Stokkem.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen