Overslaan en naar de inhoud gaan

België sluit grens 'op dit moment' niet

Geplaatst opwoensdag 16 december 2020 - 17:15

België sluit de grens met Nederland voorlopig niet. Dat is "zo'n verregaande maatregel" dat die minstens overleg met de noorderburen zou vergen, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Maar de situatie en daarmee de inzichten kunnen snel veranderen", aldus een woordvoerder.

Onder bedwang
België heeft het coronavirus op het moment beter in bedwang dan Nederland, dat de samenleving noodgedwongen weer bijna volledig op slot heeft gegooid. Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Ze broeden op manieren om dat te voorkomen.

Draconische maatregel
Maar de grens gaat "op dit moment" niet dicht, zegt een woordvoerder van minister Annelies Verlinden. "Dat is niet aan de orde." België zou zo'n draconische maatregel, die wringt met het afgesproken vrije verkeer van personen binnen Europa, niet zomaar op eigen houtje nemen. Bovendien is het voor Belgen nog niet verboden om naar Nederland te reizen en het omgekeerde evenmin, al raden beide landen zulk grensverkeer sterk af.

Constant overleg
Verlinden zou "in constant overleg" zijn met haar Nederlandse en Duitse collega's. Ook in Duitsland zijn de niet-essentiële winkels gesloten. Belgisch minister Pieter de Crem van Binnenlandse Zaken zei begin juli nog dat de grenzen bij een mogelijke nieuwe corona-uitbraak open zouden blijven.

Lees ook: Grens met België niet dicht bij nieuwe corona-uitbraak

In merkendorp Maasmechelen Village was het niet extra druk woensdag:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen