Overslaan en naar de inhoud gaan

België scherpt coronamaatregelen aan

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 11:37

België scherpt vanaf komende vrijdag de coronamaatregelen aan vanwege het oplopend aantal besmettingen.

Onder meer de mondkapjesplicht wordt uitgebreid en het coronatoegangsbewijs moet op meer plekken worden getoond.

70 procent
Het aantal coronabesmettingen loopt in België de laatste weken fors op. Afgelopen week kwamen er gemiddeld 5300 besmettingen per dag bij. Dat was een stijging van 70 procent ten opzichte van de vorige week. Het overlegcomité, waarin de vertegenwoordigers van de Belgische regeringen samenkomen, besloot daarom de coronamaatregelen aan te scherpen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Mondmaskers
Zo wordt de mondmaskerplicht uitgebreid. Vanaf 29 oktober is het dragen van mondmaskers niet alleen verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen, maar ook in bibliotheken, concertzalen, fitnesscentra, musea, horecagelegenheden, theaters, winkels en zorginstellingen. Een mondmasker is niet verplicht als er gebruik wordt gemaakt van het coronatoegangsbewijs.

Coronatoegangsbewijs
Naast het uitbreiden van de mondmaskerplicht moet ook vaker het coronatoegangsbewijs worden getoond. Vanaf 1 november moet het coronatoegangsbewijs, in België Covid Safe Ticket genoemd, worden getoond bij horecagelegenheden en fitnesscentra. Daarnaast gaat de grens omlaag voor het tonen van een coronatoegangsbewijs bij evenementen. Bij evenementen die binnen plaatsvinden moet bij een minimum van 200 personen het bewijs worden getoond, buiten wordt 400 personen de grens.

Het overlegcomité geeft daarnaast een dringend advies om thuis te werken, tenzij dit niet anders kan.

Reisadvies
De Belgische regering besloot twee weken geleden het reisadvies voor de provincie Limburg op rood te zetten vanwege het aantal oplopende besmettingen in onze provincie. Dat betekent reizigers die de grens over willen steken een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen als daarom wordt gevraagd. Inmiddels zijn ook de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland op rood gezet door België.

Lees ook: Limburgers moeten coronacheck laten zien in België

Persconferentie
Dinsdag worden de coronamaatregelen in Nederland mogelijk ook aangescherpt. Mark Rutte en Hugo de Jonge geven dan een persconferentie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen