Overslaan en naar de inhoud gaan

België overlegt woensdag over heropenen grenzen

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 20:37

België overlegt woensdag over het heropenen van de grenzen. De roep om de grenzen te heropenen groeit onder Belgische grensbewoners en burgemeesters.

"Het is niet uit te leggen dat je wel over de grens mag werken, maar niet je terminale moeder mag bezoeken", zegt burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen. Wel benadrukt hij dat het niet alleen van Brussel afhangt, maar ook van Den Haag.

Schrijnend
Dat de gesloten grenzen tot schrijnende situaties leiden, blijkt ook uit het verhaal van de Limburgse Nicolle Kollard. Ze kreeg er in april een kleinkind bij van haar in België wonende dochter. Het was een zware bevalling, gevolgd door nog een operatie. Maar sinds de bevalling heeft Nicolle haar kleinkind niet meer gezien en ook kan ze haar dochter niet bijstaan.

Video: L1

Bijval
Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht riep zondag al op om de grenzen te heropenen. Zij deed een dringende oproep daartoe samen met andere burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s in de grensstreek.

Lees ook: Limburgse burgemeesters: grenzen België moeten open

Belgisch besluit
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat hij de oproep van de burgemeesters begrijpt, 'maar het is aan de Belgen om wel of niet te versoepelen'.

Voorwaarden
Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen vindt wel dat er voorwaarden verbonden moeten worden aan het hernieuwd openstellen van de grenzen. Belgische experts waarschuwen namelijk voor de gevaren van het 'vermengen van mensen uit twee verschillende systemen'. Ze doelen daarmee op de regels die in België en Nederland anders zijn.

Video: L1

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen