Overslaan en naar de inhoud gaan

'België is geen mislukte staat'

Geplaatst opzondag 27 maart 2016 - 14:54

Eén politiezone in Brussel had de terreuraanslagen van deze week niet voorkomen.

Dat stelde de Belgisch-Limburgse politicus Lode Vereeck (Open Vld) zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Bestuurlijke spaghetti
De bestuurlijke spaghetti van het gewest Brussel – 19 gemeenten, 300 wethouders, 6 politieregio’s – wordt vaak gezien als oorzaak van 'informatiebreuken'. Vereeck: "Ik wil absoluut spreken over een bestuurlijke hervorming en wellicht zijn er goede redenen om die politiezones te fusioneren, maar dat heeft met deze tragische gebeurtenissen weinig te maken."

'Mislukte staat'
Hij neemt ook stelling tegen het verwijt van België als 'mislukte staat'. "Dan zouden alle landen waar terreur heeft plaatsgevonden, de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk, ook failed states moeten zijn." De Open Vld-senator wijst erop dat de veiligheidsdiensten alle lof kregen toegezwaaid na de arrestatie van terrorist Salah Abdeslam. "Er zijn natuurlijk fouten gemaakt, maar daar zal een parlementaire onderzoekscommissie duidelijkheid in brengen."

Buitengesloten jongeren
De liberale politicus vindt dat de dieperliggende oorzaken moeten worden aangepakt. "De daders hebben zich tot de radicale islam bekeerd na een verleden in de criminaliteit. Je moet er dus voor zorgen dat niet-criminele activiteiten aantrekkelijker zijn dan criminele activiteiten. Er is een toekomst mogelijk voor jongeren, vaak van allochtone afkomst, die zich nu buitengesloten voelen. Tegen het blinde geweld van gebrainwashte religieuze fanatici kun je natuurlijk weinig doen, maar als deze mensen geen kansen krijgen in de samenleving kun je daar wel oplossingen voor bieden."

Lode Vereeck pleitte verder voor maatregelen tegen haatpredikers. "Opsporen, stilleggen en het land uitzetten."

Lees hier alles over de aanslagen in Brussel.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Blog: Doden bij aanslagen in Brussel
'Doden bij explosies metrostations Brussel'
Geen Nederlanders via Thomas Cook in Brussel
ANP
Geen concrete aanwijzing voor aanslag in Nederland
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen