Overslaan en naar de inhoud gaan

België geeft het op met spoor Maastricht-Lanaken

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:14

België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.

Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Geen geld en energie
Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn. Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Toekomst
In de Belgische krant zegt een woordvoerder van Infrabel dat de lijn in de toekomst "met kleine ingrepen" weer opengesteld zou kunnen worden, mocht er nog belangstelling van spoorvervoerders zijn. Die belangstelling was er de afgelopen jaren niet, in weerwil van positieve marktonderzoeken vooraf.

Openingsrit
Na de feestelijke openingsrit in 2011 wist de lijn geen enkele nieuwe klant meer te strikken. De exploitatie van de railterminal in Lanaken, de afgelopen jaren het eindpunt van de lijn, is inmiddels gestaakt.

Miljoenenproject
De lijn werd in 2011 heropend nadat er twintig jaar lang geen trein op had gereden. Het project kostte 33 miljoen euro, het grootste deel van de kosten werd aan Belgische kant gedragen. Aan Maastrichtse kant werd de oude spoorbrug over de Maas speciaal voor het plan gerenoveerd en moest het overwoekerde spoor worden vernieuwd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert
Treinverkeer rond Venlo weer volledig hervat
Nog lang problemen spoor Venlo na ontsporing
Geen treinen rond Venlo door aanrijding op spoor
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen