Overslaan en naar de inhoud gaan

België geeft het op met spoor Maastricht-Lanaken

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:14

België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.

Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Geen geld en energie
Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn. Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Toekomst
In de Belgische krant zegt een woordvoerder van Infrabel dat de lijn in de toekomst "met kleine ingrepen" weer opengesteld zou kunnen worden, mocht er nog belangstelling van spoorvervoerders zijn. Die belangstelling was er de afgelopen jaren niet, in weerwil van positieve marktonderzoeken vooraf.

Openingsrit
Na de feestelijke openingsrit in 2011 wist de lijn geen enkele nieuwe klant meer te strikken. De exploitatie van de railterminal in Lanaken, de afgelopen jaren het eindpunt van de lijn, is inmiddels gestaakt.

Miljoenenproject
De lijn werd in 2011 heropend nadat er twintig jaar lang geen trein op had gereden. Het project kostte 33 miljoen euro, het grootste deel van de kosten werd aan Belgische kant gedragen. Aan Maastrichtse kant werd de oude spoorbrug over de Maas speciaal voor het plan gerenoveerd en moest het overwoekerde spoor worden vernieuwd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert
Nog lang problemen spoor Venlo na ontsporing
Geen treinen rond Venlo door aanrijding op spoor
Treinverkeer rond Venlo weer volledig hervat
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen