Overslaan en naar de inhoud gaan

België geeft het op met spoor Maastricht-Lanaken

Geplaatst opdinsdag 27 september 2016 - 6:14

België heeft het na amper vijf jaar definitief opgegeven met de zieltogende goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken.

Infrabel, de Belgische evenknie van ProRail, staakt het onderhoud en het beheer van de lijn, zo schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Geen geld en energie
Het spoor wordt weliswaar niet opgebroken, maar er zal geen geld en energie meer worden gestoken in het bestrijden van bijvoorbeeld begroeiing op de lijn. Dat betekent in de praktijk dat er geen treinen meer kunnen rijden.

Toekomst
In de Belgische krant zegt een woordvoerder van Infrabel dat de lijn in de toekomst "met kleine ingrepen" weer opengesteld zou kunnen worden, mocht er nog belangstelling van spoorvervoerders zijn. Die belangstelling was er de afgelopen jaren niet, in weerwil van positieve marktonderzoeken vooraf.

Openingsrit
Na de feestelijke openingsrit in 2011 wist de lijn geen enkele nieuwe klant meer te strikken. De exploitatie van de railterminal in Lanaken, de afgelopen jaren het eindpunt van de lijn, is inmiddels gestaakt.

Miljoenenproject
De lijn werd in 2011 heropend nadat er twintig jaar lang geen trein op had gereden. Het project kostte 33 miljoen euro, het grootste deel van de kosten werd aan Belgische kant gedragen. Aan Maastrichtse kant werd de oude spoorbrug over de Maas speciaal voor het plan gerenoveerd en moest het overwoekerde spoor worden vernieuwd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert
Treinverkeer rond Venlo weer volledig hervat
Nog lang problemen spoor Venlo na ontsporing
Geen treinen rond Venlo door aanrijding op spoor
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen