Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen op koude winterdagen toch niet zonder stroom

Geplaatst opwoensdag 3 december 2014 - 9:30

De Nederlandse netbeheerder TenneT, met een kantoor in Weert, belooft in koude tijden extra stroom te leveren aan buurland België.

Om te voorkomen dat de Belgen tijdens periodes van extreme kou zonder stroom komen te zitten, is met elf netbeheerders uit omringende landen gewerkt aan noodmaatregelen, aldus TenneT.

Voldoende capaciteit
Nederlandse energiecentrales produceren de komende jaren ruim voldoende energie om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder.

Importeren
Daarnaast kan Nederland elektriciteit importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot- Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou.

Spoed
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten met spoed naar de voorstellen van de netbeheerders te zullen kijken.

Stroomtekort
Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen op dit moment minder productievermogen. Met de winter voor de deur stijgt de consumptie waardoor de Belgen mogelijk zonder stroom komen te zitten.

Limburgers
Het stroomtekort kan ook Limburgers in de grensstreek treffen. Rond de Belgische plaats Kinrooi, over de grens bij Stramproy, zijn Nederlanders aangesloten op het stroomnet van België.

Tihange
De Belgische kernreactor Tihange 3, die zondag automatisch werd uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost, is dinsdag weer opgestart en aan het net gekoppeld.

Lees ook:
- Brand in Belgische kerncentrale Tihange
- Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgers mogelijk dupe Belgische energieproblemen
Enexis kan aantal stroomstoringen met kwart terugdringen
Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers
stroomstoring Weert (21 nov 2019)
Stroomstoring van enkele uren in centrum van Weert
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen