Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen op koude winterdagen toch niet zonder stroom

Geplaatst opwoensdag 3 december 2014 - 9:30

De Nederlandse netbeheerder TenneT, met een kantoor in Weert, belooft in koude tijden extra stroom te leveren aan buurland België.

Om te voorkomen dat de Belgen tijdens periodes van extreme kou zonder stroom komen te zitten, is met elf netbeheerders uit omringende landen gewerkt aan noodmaatregelen, aldus TenneT.

Voldoende capaciteit
Nederlandse energiecentrales produceren de komende jaren ruim voldoende energie om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder.

Importeren
Daarnaast kan Nederland elektriciteit importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot- Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou.

Spoed
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten met spoed naar de voorstellen van de netbeheerders te zullen kijken.

Stroomtekort
Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen op dit moment minder productievermogen. Met de winter voor de deur stijgt de consumptie waardoor de Belgen mogelijk zonder stroom komen te zitten.

Limburgers
Het stroomtekort kan ook Limburgers in de grensstreek treffen. Rond de Belgische plaats Kinrooi, over de grens bij Stramproy, zijn Nederlanders aangesloten op het stroomnet van België.

Tihange
De Belgische kernreactor Tihange 3, die zondag automatisch werd uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost, is dinsdag weer opgestart en aan het net gekoppeld.

Lees ook:
- Brand in Belgische kerncentrale Tihange
- Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Limburgers mogelijk dupe Belgische energieproblemen
Enexis kan aantal stroomstoringen met kwart terugdringen
Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers
stroomstoring Weert (21 nov 2019)
Stroomstoring van enkele uren in centrum van Weert
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen