Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen op koude winterdagen toch niet zonder stroom

Geplaatst opwoensdag 3 december 2014 - 9:30

De Nederlandse netbeheerder TenneT, met een kantoor in Weert, belooft in koude tijden extra stroom te leveren aan buurland België.

Om te voorkomen dat de Belgen tijdens periodes van extreme kou zonder stroom komen te zitten, is met elf netbeheerders uit omringende landen gewerkt aan noodmaatregelen, aldus TenneT.

Voldoende capaciteit
Nederlandse energiecentrales produceren de komende jaren ruim voldoende energie om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder.

Importeren
Daarnaast kan Nederland elektriciteit importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot- Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou.

Spoed
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten met spoed naar de voorstellen van de netbeheerders te zullen kijken.

Stroomtekort
Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen op dit moment minder productievermogen. Met de winter voor de deur stijgt de consumptie waardoor de Belgen mogelijk zonder stroom komen te zitten.

Limburgers
Het stroomtekort kan ook Limburgers in de grensstreek treffen. Rond de Belgische plaats Kinrooi, over de grens bij Stramproy, zijn Nederlanders aangesloten op het stroomnet van België.

Tihange
De Belgische kernreactor Tihange 3, die zondag automatisch werd uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost, is dinsdag weer opgestart en aan het net gekoppeld.

Lees ook:
- Brand in Belgische kerncentrale Tihange
- Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgers mogelijk dupe Belgische energieproblemen
Enexis kan aantal stroomstoringen met kwart terugdringen
Aardgas koken op gas aardgasvrij aardgasvrije wijk stock
Gemeenten stappen af van Russisch gascontract
Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen