Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen op koude winterdagen toch niet zonder stroom

Geplaatst opwoensdag 3 december 2014 - 9:30

De Nederlandse netbeheerder TenneT, met een kantoor in Weert, belooft in koude tijden extra stroom te leveren aan buurland België.

Om te voorkomen dat de Belgen tijdens periodes van extreme kou zonder stroom komen te zitten, is met elf netbeheerders uit omringende landen gewerkt aan noodmaatregelen, aldus TenneT.

Voldoende capaciteit
Nederlandse energiecentrales produceren de komende jaren ruim voldoende energie om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder.

Importeren
Daarnaast kan Nederland elektriciteit importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot- Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou.

Spoed
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten met spoed naar de voorstellen van de netbeheerders te zullen kijken.

Stroomtekort
Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen op dit moment minder productievermogen. Met de winter voor de deur stijgt de consumptie waardoor de Belgen mogelijk zonder stroom komen te zitten.

Limburgers
Het stroomtekort kan ook Limburgers in de grensstreek treffen. Rond de Belgische plaats Kinrooi, over de grens bij Stramproy, zijn Nederlanders aangesloten op het stroomnet van België.

Tihange
De Belgische kernreactor Tihange 3, die zondag automatisch werd uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost, is dinsdag weer opgestart en aan het net gekoppeld.

Lees ook:
- Brand in Belgische kerncentrale Tihange
- Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgers mogelijk dupe Belgische energieproblemen
Enexis kan aantal stroomstoringen met kwart terugdringen
Stroomtekort België treft mogelijk ook Limburgers
stroomstoring Weert (21 nov 2019)
Stroomstoring van enkele uren in centrum van Weert
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen