Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen grendelen Natuurpark Hoge Kempen af voor klopjacht

Geplaatst opwoensdag 19 mei 2021 - 17:06

De Belgische politie heeft woensdag Nationaal Park Hoge Kempen afgegrendeld voor de klopjacht op een gewapende beroepsmilitair die mogelijk een terroristische aanslag wil plegen.

De Belgische autoriteiten hebben een opsporingsbericht geplaatst dat moet leiden naar Jurgen Conings uit Dilsen-Stokkem, vlak over de grens bij Grevenbicht.

Signalement
De oproep van de politie aan het publiek luidt als volgt: "Op maandag 17 mei 2021 verliet de 46-jarige Jurgen Conings 's ochtends zijn woning in Dilsen-Stokkem. Hij begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt van Timberland."

Ontsnapt
De beroepsmilitair, gelegerd in de kazerne van Peutie, wordt sinds dinsdag gezocht. De politie wilde hem oppakken nadat hij eerder deze maand in Leopoldsburg met een wapen voor opschudding had gezorgd. Toen wist hij te ontsnappen, maar dinsdag kregen agenten hem opnieuw in Leopoldsburg in het vizier. Opnieuw sloeg hij op de vlucht, waarna dinsdag een klopjacht volgde met tientallen agenten en een helikopter. Woensdag zijn 250 agenten en militairen ingezet bij de zoektocht, waaronder speciale eenheden van de federale politie.

Lees ook: Klopjacht op gewapende man verplaatst naar Dilser Bossen

De politie houdt rekening met een gewelddadige actie van Conings. Uit onderzoek bleek dat hij een afscheidsbrief had achtergelaten. Daarin stonden dreigementen aan het adres van de overheid en virologen, onder wie wetenschapper Marc van Ranst.

Zware wapens
Dinsdag rond 18:00 uur werd in het Dilserbos, vlakbij Dilsen-Stokkem, al zijn auto met daarin enkele zware wapens teruggevonden. De zoektocht gaat nu verder in het Nationaal Park Hoge Kempen dat grenst aan het Dilserbos, in de Belgische provincie Limburg. De politie gaat er vanuit dat Conings zich lopend verplaatst.

Lees ook: Auto met zware wapens voortvluchtige Belg gevonden

Lees verder na de video

Het Nationale Park Hoge Kempen is een gebied van meer dan 12.000 hectare bos en heide. Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen, laat aan de Belgische omroep VRT weten dat het park onmogelijk helemaal afgesloten kan worden. "Maar waar wij weten dat de mensen het park in gaan lopen, daar gaan we zo snel mogelijk signalisatie en dranghekken plaatsen om duidelijk te maken aan de mensen dat ze het park maar beter niet binnengaan."

kaartje klopjacht

Afscheidsbrief
Conings zou er extreemrechtse sympathieën op nahouden en staat ook op een lijst met gevaarlijke en gewelddadige mensen. In zijn opgespoorde auto zou een andere afscheidsbrief hebben gelegen. "Jullie hebben me getraind om te worden wie ik ben, ik ga dat nu tegen jullie gebruiken", zou hij daarin geschreven hebben.

Hoewel in de auto al een aantal zware wapens zijn gevonden, sluit de Belgische justitie niet uit dat Conings nog steeds gewapend is. Het publiek wordt daarom opgeroepen niet zelf in actie te komen maar afstand te houden en de autoriteiten in te lichten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen