Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen geven negatief reisadvies voor Limburg

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 20:12

België heeft Limburg uitgeroepen tot een code rood-gebied. Dat heeft grote gevolgen voor het grensverkeer.

De Belgische overheid raadt vanaf vrijdagmiddag reizen naar Limburg af. Belgen die er twee dagen of langer zijn geweest, moeten bij aankomst in eigen land een coronatest ondergaan en in quarantaine.

De maatregel is bijzonder lastig voor Limburg, dat een flink stuk grens en heel wat grensverkeer met België deelt.

Lees ook: Wegblijvende Belgen strop voor Maastricht

Behalve Limburg gaat de maatregel ook gelden voor alle andere Nederlandse provincies, met uitzondering van Zeeland dat door België wordt beschouwd als code oranje-gebied.

Code oranje voor België
Omgekeerd heeft Nederland de kleurcode voor het grootste deel van België (behalve het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant) inmiddels weer van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) gezet omdat de quarantainemaatregel voor een deel van reizigers uit Nederland is opgeheven.

Quarantaine
Maar er gelden wel bijzondere voorwaarden. Zo moeten Limburgers die naar België reizen met een verblijf dat langer duurt dan 48 uur een zogeheten Passenger Locator Form invullen met daarin een zelfbeoordelingsformulier. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn.

Na beoordeling als hoog-risico contact, moeten reizigers verplicht na aankomst in België in zelfquarantaine gaan en verplicht na vijf dagen een test laten afnemen. Alleen testen die zijn afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend.

De quarantaine mag onderbroken worden voor een noodzakelijk doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine zeven dagen na aankomst worden beëindigd.

Het blijft dus mogelijk voor iemand uit Limburg om snel even de grens over te steken voor een tankbeurt of het inslaan van boodschappen. Maar het laat zich raden hoe welkom we momenteel zijn in België.

Lees ook: België naar code oranje: alleen nog noodzakelijke reizen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen