Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen geven negatief reisadvies voor Limburg

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 20:12

België heeft Limburg uitgeroepen tot een code rood-gebied. Dat heeft grote gevolgen voor het grensverkeer.

De Belgische overheid raadt vanaf vrijdagmiddag reizen naar Limburg af. Belgen die er twee dagen of langer zijn geweest, moeten bij aankomst in eigen land een coronatest ondergaan en in quarantaine.

De maatregel is bijzonder lastig voor Limburg, dat een flink stuk grens en heel wat grensverkeer met België deelt.

Lees ook: Wegblijvende Belgen strop voor Maastricht

Behalve Limburg gaat de maatregel ook gelden voor alle andere Nederlandse provincies, met uitzondering van Zeeland dat door België wordt beschouwd als code oranje-gebied.

Code oranje voor België
Omgekeerd heeft Nederland de kleurcode voor het grootste deel van België (behalve het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant) inmiddels weer van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) gezet omdat de quarantainemaatregel voor een deel van reizigers uit Nederland is opgeheven.

Quarantaine
Maar er gelden wel bijzondere voorwaarden. Zo moeten Limburgers die naar België reizen met een verblijf dat langer duurt dan 48 uur een zogeheten Passenger Locator Form invullen met daarin een zelfbeoordelingsformulier. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn.

Na beoordeling als hoog-risico contact, moeten reizigers verplicht na aankomst in België in zelfquarantaine gaan en verplicht na vijf dagen een test laten afnemen. Alleen testen die zijn afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend.

De quarantaine mag onderbroken worden voor een noodzakelijk doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine zeven dagen na aankomst worden beëindigd.

Het blijft dus mogelijk voor iemand uit Limburg om snel even de grens over te steken voor een tankbeurt of het inslaan van boodschappen. Maar het laat zich raden hoe welkom we momenteel zijn in België.

Lees ook: België naar code oranje: alleen nog noodzakelijke reizen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen