Overslaan en naar de inhoud gaan

BeleefTV helpt verwarde en dementerende ouderen

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 21:32

Het is een jukebox, spelltjesdoos, interactieve reisgenoot en nog veel meer. Op de afdeling geriatrie van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond hebben ze hoge verwachtingen van een nieuwe aanwinst: BeleefTV.

Het is zo groot als een keukentafel en de interactieve tablet kan tegen een stootje. Een kop koffie mag er op gemorst worden. Als de BeleefTV gekanteld is lijkt het op een 'Stammtisch' waar je op kunt leunen tijdens een potje bridge.

Observatie
Patiënten op de afdeling geriatrie zijn oudere mensen. Ze komen in het ziekenhuis terecht na een val of een ander ongeluk. Vaak is er meer aan de hand dan een botbreuk of verwonding. Patiënten worden op deze afdeling geobserveerd. Verpleegkundigen letten op tekenen van verwardheid en dementie. De BeleefTV kan daarbij meer dan een handje helpen: "Het 'triggert' het korte termijn geheugen en het stimuleert bewegingen want je moet je handen of vingers gebruiken op het scherm", vertelt Marjo Boonen van de afdeling.

Video: L1

Kruisje Bolletje
Talloze toepassingen heeft het reuze-tablet. Een enorme hoeveelheid aan spelletjes is er maar één van. Van bridge tot kruisje bolletje. Behalve vermaak en verpozing voor de patiënt is het een bron van informatie voor de professionals. Boonen: "Weet iemand nog welk spel hij of zij een dag eerder heeft gespeeld bijvoorbeeld. Het is ook ideaal om mensen rustig te maken. Het komt nog al eens voor dat iemand een delirium heeft (acute verwardheid)."

Stichting Vrienden van Laurentius
BeleefTV wordt in meerdere ziekenhuizen gebruikt. Voor het Laurentius ziekenhuis is het een nieuwe aanwinst. Geschonken door de Stichting Vrienden van Laurentius.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen