Overslaan en naar de inhoud gaan

BeleefTV helpt verwarde en dementerende ouderen

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 21:32

Het is een jukebox, spelltjesdoos, interactieve reisgenoot en nog veel meer. Op de afdeling geriatrie van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond hebben ze hoge verwachtingen van een nieuwe aanwinst: BeleefTV.

Het is zo groot als een keukentafel en de interactieve tablet kan tegen een stootje. Een kop koffie mag er op gemorst worden. Als de BeleefTV gekanteld is lijkt het op een 'Stammtisch' waar je op kunt leunen tijdens een potje bridge.

Observatie
Patiënten op de afdeling geriatrie zijn oudere mensen. Ze komen in het ziekenhuis terecht na een val of een ander ongeluk. Vaak is er meer aan de hand dan een botbreuk of verwonding. Patiënten worden op deze afdeling geobserveerd. Verpleegkundigen letten op tekenen van verwardheid en dementie. De BeleefTV kan daarbij meer dan een handje helpen: "Het 'triggert' het korte termijn geheugen en het stimuleert bewegingen want je moet je handen of vingers gebruiken op het scherm", vertelt Marjo Boonen van de afdeling.

Video: L1

Kruisje Bolletje
Talloze toepassingen heeft het reuze-tablet. Een enorme hoeveelheid aan spelletjes is er maar één van. Van bridge tot kruisje bolletje. Behalve vermaak en verpozing voor de patiënt is het een bron van informatie voor de professionals. Boonen: "Weet iemand nog welk spel hij of zij een dag eerder heeft gespeeld bijvoorbeeld. Het is ook ideaal om mensen rustig te maken. Het komt nog al eens voor dat iemand een delirium heeft (acute verwardheid)."

Stichting Vrienden van Laurentius
BeleefTV wordt in meerdere ziekenhuizen gebruikt. Voor het Laurentius ziekenhuis is het een nieuwe aanwinst. Geschonken door de Stichting Vrienden van Laurentius.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen