Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke rol voor Maastricht bij Einstein Telescoop

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 18:43

De Universiteit Maastricht heeft een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Einstein Telescoop. In de wijk Randwyck wordt momenteel druk gebouwd aan een groot onderzoekslaboratorium. Daarin wordt een prototype van de Einstein Telescoop geplaatst, de ET Pathfinder.

"Met de ET Pathfinder wordt de techniek ontwikkeld en getest die uiteindelijk gebruikt gaat worden in de Einstein Telescoop", licht professor Stefan Hild toe, die de constructie van de ET Pathfinder leidt.

Clean room
De eerste stap van de bouw van het laboratorium is bijna voltooid: het ontwerpen van een zogeheten clean room. Dat is een grote stofvrije hal met een trillingsarme vloer, waar uiteindelijk het prototype van de Einstein Telescoop geplaatst wordt.

Bekijk hier hoe de ET Pathfinder eruit komt te zien:

Video: L1

Zwaartekrachtgolven
De Einstein Telescoop wordt een grote ondergrondse installatie van zo'n tien bij tien kilometer. Zuid-Limburg en Sardinië zijn in de race om het megaproject binnen te halen. De telescoop wil zwaartekrachtgolven meten om zo meer te weten te komen over het heelal.

Die detectie gebeurt met laserlicht dat tussen spiegels heen en weer kaatst. Deze techniek wordt ontwikkeld door universiteiten in de Euregio en in Maastricht getest met de ET Pathfinder.

Voor de ontwikkeling van de ET Pathfinder werd onlangs ruim 2 miljoen euro subsidie toegekend door de European Research Council. In 2022 moet het apparaat in gebruik zijn.

Gunstige ligging
Met de komst van de ET Pathfinder hoopt de Euregio zicht optimaal te positioneren als kandidaat voor de Einstein Telescoop.

"Wetenschappers gaan niet over de plek waar de telescoop komt, dat is aan de mensen met het geld", aldus Hild. "Maar het zal uiteraard gunstig zijn dat er universiteiten met een ontwikkelinstituut in de nabije omgeving zijn die een betekenisvolle rol vervullen."

In 2025 wordt bekend gemaakt waar de Einstein Telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen