Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke rol voor Maastricht bij Einstein Telescoop

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 18:43

De Universiteit Maastricht heeft een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Einstein Telescoop. In de wijk Randwyck wordt momenteel druk gebouwd aan een groot onderzoekslaboratorium. Daarin wordt een prototype van de Einstein Telescoop geplaatst, de ET Pathfinder.

"Met de ET Pathfinder wordt de techniek ontwikkeld en getest die uiteindelijk gebruikt gaat worden in de Einstein Telescoop", licht professor Stefan Hild toe, die de constructie van de ET Pathfinder leidt.

Clean room
De eerste stap van de bouw van het laboratorium is bijna voltooid: het ontwerpen van een zogeheten clean room. Dat is een grote stofvrije hal met een trillingsarme vloer, waar uiteindelijk het prototype van de Einstein Telescoop geplaatst wordt.

Bekijk hier hoe de ET Pathfinder eruit komt te zien:

Video: L1

Zwaartekrachtgolven
De Einstein Telescoop wordt een grote ondergrondse installatie van zo'n tien bij tien kilometer. Zuid-Limburg en Sardinië zijn in de race om het megaproject binnen te halen. De telescoop wil zwaartekrachtgolven meten om zo meer te weten te komen over het heelal.

Die detectie gebeurt met laserlicht dat tussen spiegels heen en weer kaatst. Deze techniek wordt ontwikkeld door universiteiten in de Euregio en in Maastricht getest met de ET Pathfinder.

Voor de ontwikkeling van de ET Pathfinder werd onlangs ruim 2 miljoen euro subsidie toegekend door de European Research Council. In 2022 moet het apparaat in gebruik zijn.

Gunstige ligging
Met de komst van de ET Pathfinder hoopt de Euregio zicht optimaal te positioneren als kandidaat voor de Einstein Telescoop.

"Wetenschappers gaan niet over de plek waar de telescoop komt, dat is aan de mensen met het geld", aldus Hild. "Maar het zal uiteraard gunstig zijn dat er universiteiten met een ontwikkelinstituut in de nabije omgeving zijn die een betekenisvolle rol vervullen."

In 2025 wordt bekend gemaakt waar de Einstein Telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen