Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekende Limburgers in krant: 'Handen af van L1'

Geplaatst opzaterdag 27 maart 2021 - 10:10

Tientallen bekende Limburgers hebben zaterdag in een paginagrote advertentie in Dagblad De Limburger aandacht gevraagd voor de situatie bij L1. Zij roepen de Raad van Commissarissen op om te stoppen met ruziemaken.

De oproep is ondertekend door mensen uit de culturele wereld, de mediawereld, het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Vertrouwen
De ondertekenaars noemen het 'wrang' dat de Raad van Commissarissen (RvC) tijdens de coronacrisis de eigen organisatie voor de rechter sleept. "L1 en 1Limburg doen er alles aan om in deze coronatijd de Limburgers dicht bij huis te informeren. Ook schenkt L1 met speciale programma's veel aandacht aan de cultuursector nu er op de Limburgse podia nauwelijks iets te zien is." De bekende Limburgers vinden dat de RvC geen vertrouwen heeft in de eigen organisatie: "Met een langdurige juridische strijd straal je geen vertrouwen uit in de kwaliteiten van de (hoofd)redactie, technische mensen en ondersteunende afdelingen."

Foto: Foto steun bekende Limburgers L1 (27 mrt 2021)
Foto: DeLimburger

Imago
De zestig Limburgers roepen de Raad van de Commissarissen op om te stoppen met ruziemaken. "De subsidie en energie kunnen beter worden gestoken in de programmering. De huidige situatie is slecht voor het imago van L1 en 1Limburg." De ondertekenaars zeggen dat L1 beschikt over een 'prachtige ploeg mensen die de vrije journalistiek borgt'. Ze roepen op om de actie te delen op sociale media via #HandenafvanL1.

Spijtig
Volgens Hans Coppus van de RvC bevestigt de advertentie dat het conflict zo snel en zorgvuldig mogelijk moet worden opgelost. Toch verbaast hem de woordkeuze en de volgens hem verkeerde voorstelling van zaken. "Wij vinden het spijtig om te lezen dat in de advertentie gesteld wordt dat wij als rvc ‘ruzie maken’. Wij stappen juist naar de Ondernemingskamer om een oplossing te vinden", zegt hij in een reactie tegen ANP.

Ondernemingskamer
Begin maart mislukte een poging van de Raad van de Commissarissen en de vakbonden om tot een gezamenlijke oplossing te komen voor de situatie bij de Limburgse omroep. Daarop stapte de RvC naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De RvC, die bestaat uit Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt, wil zo een einde maken aan het al maanden voortslepende conflict tussen het personeel van de omroep en directeur Peter Elbers.

Het personeel vindt dat Elbers autoritair optreedt en slecht communiceert. De situatie escaleerde in februari, nadat de in september aangetreden Elbers een nieuw privacyreglement had voorgesteld, dat hem de mogelijkheid bood camera's op de werkvloer te installeren en mailverkeer van het L1-personeel in te kunnen zien.

Volgens de RvC is er sprake van 'complexe problematiek binnen L1'. Daarom vinden Willms, Coppus en Depondt het belangrijk dat een onafhankelijke partij onderzoek doet naar de situatie.

Lees ook: Geen oplossing bij L1: RvC stapt naar Ondernemingskamer

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen