Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekend advocatenkantoor hielp NS met bedrijfsspion

Geplaatst opmaandag 9 november 2015 - 7:56

Het bekende advocatenkantoor Kennedy Van der Laan heeft de NS geadviseerd bij het inhuren van bedrijfsspion en oud-Veolia-directeur René de Beer.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Onopgemerkt
De Nederlandse Spoorwegen vroegen het gerenommeerde Amsterdamse kantoor advies over de voorgenomen inhuur van de regiodirecteur van Veolia. Het bureau raadde dat niet af. Sterker nog: Kennedy Van der Laan tipte de NS over hoe men het beste onopgemerkt te werk kon gaan.

Vertrouwelijke informatie
Eerder dit jaar bleek dat de NS frauduleus heeft gehandeld in de strijd om de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer. Oud-Veolia-directeur René de Beer sluisde vertrouwelijke bedrijfsinformatie door aan de NS, die hem via een schijnconstructie in dienst wilde nemen.

Achter de schermen
Nu blijkt dat de NS vorig jaar advocatenkantoor Kennedy Van der Laan inhuurde om te onderzoeken of het non-concurrentiebeding van De Beer als obstakel gezien moest worden. Het bureau stelde dat het beding hoogstwaarschijnlijk nog van toepassing was. Volgens het kantoor was het daarom raadzaam om De Beers eventuele werkzaamheden 'zoveel mogelijk achter de schermen' te laten plaatsvinden.

Het advocatenkantoor zegt in een reactie aan het FD niet te hebben geweten dat de betrokken man werd ingehuurd om vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Het verbod daarop is zo vanzelfsprekend dat het niet specifiek is ontraden, aldus een woordvoerder van het kantoor.

Lees ook: Rapport: wangedrag NS in Limburg was 'incident'

Bedrog
NS-dochteronderneming Abellio wist de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer uiteindelijk te winnen, maar moest de opdracht weer inleveren toen het bedrog aan het licht kwam. De fraude kostte NS-directeur Timo Huges de kop. Arriva, nummer twee in de aanbesteding, mag de klus nu gaan uitvoeren.

Lees ook het achtergrondverhaal van Dagblad de Limburger: Het grote lek van René de Beer

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OV-schandaal: Abellio-topman eist tonnen schadevergoeding
Oud-Veolia-directeur krijgt geen inzage in NS-stukken
Hoofdrolspeler fraudeaffaire Limburgs ov eist baan terug
Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen