Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekend advocatenkantoor hielp NS met bedrijfsspion

Geplaatst opmaandag 9 november 2015 - 7:56

Het bekende advocatenkantoor Kennedy Van der Laan heeft de NS geadviseerd bij het inhuren van bedrijfsspion en oud-Veolia-directeur René de Beer.

Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Onopgemerkt
De Nederlandse Spoorwegen vroegen het gerenommeerde Amsterdamse kantoor advies over de voorgenomen inhuur van de regiodirecteur van Veolia. Het bureau raadde dat niet af. Sterker nog: Kennedy Van der Laan tipte de NS over hoe men het beste onopgemerkt te werk kon gaan.

Vertrouwelijke informatie
Eerder dit jaar bleek dat de NS frauduleus heeft gehandeld in de strijd om de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer. Oud-Veolia-directeur René de Beer sluisde vertrouwelijke bedrijfsinformatie door aan de NS, die hem via een schijnconstructie in dienst wilde nemen.

Achter de schermen
Nu blijkt dat de NS vorig jaar advocatenkantoor Kennedy Van der Laan inhuurde om te onderzoeken of het non-concurrentiebeding van De Beer als obstakel gezien moest worden. Het bureau stelde dat het beding hoogstwaarschijnlijk nog van toepassing was. Volgens het kantoor was het daarom raadzaam om De Beers eventuele werkzaamheden 'zoveel mogelijk achter de schermen' te laten plaatsvinden.

Het advocatenkantoor zegt in een reactie aan het FD niet te hebben geweten dat de betrokken man werd ingehuurd om vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Het verbod daarop is zo vanzelfsprekend dat het niet specifiek is ontraden, aldus een woordvoerder van het kantoor.

Lees ook: Rapport: wangedrag NS in Limburg was 'incident'

Bedrog
NS-dochteronderneming Abellio wist de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer uiteindelijk te winnen, maar moest de opdracht weer inleveren toen het bedrog aan het licht kwam. De fraude kostte NS-directeur Timo Huges de kop. Arriva, nummer twee in de aanbesteding, mag de klus nu gaan uitvoeren.

Lees ook het achtergrondverhaal van Dagblad de Limburger: Het grote lek van René de Beer

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

OV-schandaal: Abellio-topman eist tonnen schadevergoeding
Oud-Veolia-directeur krijgt geen inzage in NS-stukken
Hoofdrolspeler fraudeaffaire Limburgs ov eist baan terug
Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen