Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Beken gevuld met water in strijd tegen vissterfte

Geplaatst opwoensdag 8 augustus 2018 - 13:40

Het Waterschap Limburg vult samen met boeren verschillende beken met water om de vissterfte tegen te gaan.

Er staat amper meer water in vanwege de aanhoudende droogte.

Grindgat
Zo is de Kroonbeek in Gennep gevuld met water uit een grindgat. De putbeek en de Pepinusbeek, die door Montfort en Maria Hoop lopen, worden zelfs gevuld met grondwater.

Nooit meegemaakt
Woensdag zette een boer van een naastgelegen perceel de kraan open van een waterput om zo moeder natuur een handje te helpen. "In de 60 tot 70 jaar dat mijn vader en ik hier wonen, hebben we dit nog nooit meegemaakt", zegt Robert Coenen. Hij woont al zijn hele leven aan de beek waar het kurkdroog is.

Bijzondere vissoorten
Het waterschap vreest voor een ramp, omdat er in de beek bijzondere vissoorten leven zoals de beekprik. Die is nu stroomafwaarts verder gezwommen waar nog wel water staat. Maar in Montfort en Maria Hoop moet die geholpen worden, anders sterft die uit. Dat gebeurt met grondwater. "Dit is de eerste keer in Limburg dat dit gebeurt", zegt Rob Gubbels van het waterschap.

Omgekeerde wereld
Vanwege de extreme droogte mogen boeren geen water pompen uit de beek en nu worden ze juist gevraagd om deze te vullen. "Het is de omgekeerde wereld, maar veel oogsten zijn al verloren gegaan, dus zo helpen we elkaar dan maar", zegt akkerbouwer Robert Coenen.

Naar verwachting moeten de pompen dagenlang draaien om de beken te vullen.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Stem op je favoriete Vastelaovesgezicht

We zoeken weer een nieuw gezicht voor het nieuwe vastelaovesseizoen! Wie o wie wordt het nieuwe gezicht van de Vastelaovend? Er zijn 8 finalisten!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Stem op je favoriet
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen