Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bejaarde man (71) lichtte wereldwijd tientallen mensen op'

Geplaatst opmaandag 20 januari 2020 - 16:50

Een 71-jarige man uit Venlo wordt verdacht van oplichting op grote schaal. Zeker 38 mensen hebben een claim neergelegd bij de rechtbank. Hij zou hebben toegeslagen in landen als China, Israël en Oostenrijk.

Deze Frans van D. was overigens niet fysiek aanwezig in die landen. Volgens justitie fleste hij zijn slachtoffers online.

Anderhalve ton
De zeventiger zou dure spullen hebben verkocht via internet, maar deze vervolgens niet hebben opgestuurd. Dit alles speelde zich af in het laatste kwartaal van 2017. Justitie berekende dat Frans ruim 158.000 euro heeft kunnen witwassen dankzij de internetzwendel.

Financiële problemen
Frans heeft al jaren financiële problemen, vertelt zijn advocaat René Menting. Daardoor was hij een makkelijk slachtoffer voor mensen met kwade bedoelingen. Volgens Frans is er daadwerkelijk misbruik gemaakt van zijn zwakke positie. Een groep Chinese criminelen zou achter de internetoplichting zitten en de Venlonaar hebben gebruikt als pion.

Gevallen voor geld
Naar eigen zeggen liet Frans verschillende bedrijven op zijn naam zetten en kreeg hij daar maandelijks een leuke som geld voor terug. Voor hem een kans om zijn schulden weg te werken. Hij wist niet dat de bedrijven werden gebruikt voor grootschalige oplichtingspraktijken, claimt hij.

Stroman van criminele Chinezen
De verdachte Venlonaar wijst met een beschuldigende vinger naar een jurist die hem zou hebben benaderd namens de criminele Chinezen. Deze jurist wast zijn handen echter in onschuld. Er zijn volgens advocaat Menting mails en WhatsApp-gesprekken tussen Frans en de jurist waarin wordt gesproken over 'de partners' en 'de Chinezen', maar die kan de jurist zich niet herinneren.

Frans staat alleen
Hoewel justitie de rol van deze jurist op zijn minst dubieus vindt, is er te weinig bewijs om ook hem te vervolgen. Ook de Chinezen lijken vooralsnog niet te traceren, mede doordat ze nooit hun eigen identiteit gebruikten. Daardoor moet alleen Frans voor de rechter verschijnen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen