Overslaan en naar de inhoud gaan

Behoud onderwijs Leudal: 'Gemeente moet beurs trekken'

Geplaatst opwoensdag 23 december 2020 - 9:58

Het gemeentebestuur van Leudal moet alles op alles zetten om te voorkomen dat de basisscholen in Heibloem, Kelpen-Oler en Buggenum verdwijnen.

De gemeenteraad nam dinsdagavond twee moties aan waarin daartoe werd opgeroepen.

Toekomst
"Als het niet anders kan moeten we het geld uit de algemene reserves halen. Er moet een toekomst blijven voor die kleine kernen, want anders verdwijnen alle jongeren", zegt CDA-raadslid Huub van Helden woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Volgens Van Helden kan de gemeente niet met de armen over elkaar blijven zitten. Het behoud van de leefbaarheid in de kernen staat hoog in het vandaal. "En dat kan heel moeilijk zonder een school. De gemeente zal wel tot op zekere hoogte de beurs moeten gaan opentrekken."

Sluiting
Onderwijsstichting SPOLT wil de scholen in Heibloem en Kelpen-Oler na dit schooljaar sluiten, die in Buggenum blijft als het aan de scholenkoepel ligt een jaar langer open. De stichting vindt het te duur om de dorpsscholen met steeds minder leerlingen open te houden.

"Dat betekent dat kinderen dan naar scholen moeten in de omliggende gemeenten. Als je de leefbaarheid in stand wil houden, moet je woningen en scholen hebben", vertelt Van Helden.

Leefbaarheid
Maar de gemeentepolitiek is mordicus tegen sluiting van de scholen. De scholen zijn belangrijk voor de leefbaarheid. Dat viel ook te lezen in moties die dinsdagavond werden ingediend, waarin het gemeentebestuur werd opgeroepen er alles aan te doen om de scholen open te houden. "Ik denk dat het gemeentebestuur uiteindelijk de goede besluiten gaat nemen", aldus van Helden

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen