Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheerders kasteel Hartelstein voelen zich vergeten

Geplaatst opmaandag 26 juli 2021 - 21:54

Dorpen zoals Itteren en Borgharen bleven dit keer droog tijdens het hoogwater, maar kasteel Hartelstein, precies aan de rand van Itteren, is wel onder water komen te staan.

Juist doordat de dorpen er zo goed vanaf gekomen zijn, hebben de eigenaars het gevoel dat ze vergeten zijn.

Boze brief
De schade is één probleem, maar de beheerders van het kasteeltje - dat huisvesting biedt aan onder andere een kringloopwinkel en een groep daklozen - vinden dat de gemeente Maastricht in de rampdagen schromelijk in gebreke is gebleven. Het bestuur heeft inmiddels een boze brief naar burgemeester Annemarie Penn gestuurd.

"Wij hebben het gevoel dat we vergeten zijn", zegt beheerder Henk Willems. "Ik heb hier, zoals in Itteren en Borgharen wel is gebeurd, géén auto met omroepinstallatie zien of horen langskomen."

Video: RTV Maastricht

Wel gewaarschuwd
De gemeente Maastricht laat in een schriftelijke reactie weten donderdagochtend, voorafgaand aan de watersnood, telefonisch contact met Hartelstein te hebben gehad.

"In dat gesprek is onder andere aangegeven dat er hoogwater komt en is er gewaarschuwd dat het hoogwater hoger is dan eerder verwacht", aldus een woordvoerder van de gemeente. "We hebben aangegeven dat het advies is om maatregelen te treffen en om vooral de waterstanden goed in de gaten te houden." Ondanks deze adviezen van de gemeente was, volgens de beheerders van het kasteel, de mate van urgentie die daaruit sprak bij lange na niet hoog genoeg.

Geen stroom meer
Verder had men gerekend op meer actie vanuit de gemeente toen bleek hoe ernstig de situatie was na het onderlopen van het kasteel. "Tijdens de watersnood viel hier de stroom en de telefoonlijn uit", vertelt Willems. "We konden daardoor niet meer op social media of op andere manieren aan informatie komen."

Een reactie op de aan de burgemeester geschreven brief wordt op dit moment voorbereid, zo laat de gemeente weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen