Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Begroting Venlo: Zwembad dicht, snijden in cultuur

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 15:09

De gemeente Venlo zit in een financieel dieptepunt. In de eerste begroting van het nieuwe college moeten daarom vooral vrijetijdsbesteding en cultuur het ontgelden.

Venlo verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Met name de grote tekorten op het sociale domein spelen de gemeente parten.

Kritiek
Het eigen vermogen nam de afgelopen jaren met maar liefst 80 miljoen euro af, waarvan 40 miljoen in de laatste vier jaar. In de begroting wordt nu gesproken van een kritieke situatie, waarbij de provincie met extra veel belangstelling over de schouder meekijkt. Pijnlijke keuzes zijn daarom onvermijdelijk, staat in de begroting.

Subsidies omlaag
Vooral voor vrijetijdsbesteding komt minder geld vanuit de gemeente. Het college vindt het billijk dat er een hogere bijdrage wordt gevraagd van leden van verenigingen of bezoekers van activiteiten. Het Venlose Kunstencentrum krijgt 25 procent minder subsidie en ook Museum van Bommel van Dam wordt de komende twee jaar met 350.000 euro gekort. Verder is er geen geld meer beschikbaar voor kunst in openbare ruimte en worden subsidies voor vrijetijdsbeoefening afgebouwd.

Fraudeurs
Ook gaat er minder geld naar armoedebeleid, groenonderhoud en cradle to cradle-projecten. Daarnaast wil de gemeente strenger optreden tegen bijstandsfraudeurs. Het inzetten van extra handhavers moet Venlo 400.000 euro opleveren.

Video: L1

Zwembad dicht
Een opvallende mededeling is verder de sluiting van zwembad De Wisselslag per 2020. Het enige openbare zwembad in de gemeente is in een slechte technische staat. Daarin investeren wordt als onverantwoord beschouwd. Sluiten betekent een besparing van 400.000 per jaar, maar heeft ook gevolgen voor het buitenbad dat beheerd wordt door vrijwilligers. Dat bad maakt gebruik van dezelfde installaties.

Belastingen omhoog
Huishoudens zijn ook duurder uit. Zo wordt de onroerende zaakbelasting (ozb) verhoogd de komende jaren. Daar staat tegenover dat de rioolheffing daalt. Omdat de afvalstoffenheffing wel verhoogd wordt is een gemiddeld huishouden volgend jaar € 20,- meer kwijt aan gemeentelijke belastingen.

Grote projecten
Het college wil ook kijken nadrukkelijk kijken naar de risico’s bij grote projecten. De ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes wordt een jaar uitgesteld. Dat levert een financieel voordeel op in de komende begrotingsperiode. Verder wordt rekening gehouden met een flinke afboeking van 11 miljoen euro op het project Kazernekwartier.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen