Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Begroting Venlo: Zwembad dicht, snijden in cultuur

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 15:09

De gemeente Venlo zit in een financieel dieptepunt. In de eerste begroting van het nieuwe college moeten daarom vooral vrijetijdsbesteding en cultuur het ontgelden.

Venlo verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Met name de grote tekorten op het sociale domein spelen de gemeente parten.

Kritiek
Het eigen vermogen nam de afgelopen jaren met maar liefst 80 miljoen euro af, waarvan 40 miljoen in de laatste vier jaar. In de begroting wordt nu gesproken van een kritieke situatie, waarbij de provincie met extra veel belangstelling over de schouder meekijkt. Pijnlijke keuzes zijn daarom onvermijdelijk, staat in de begroting.

Subsidies omlaag
Vooral voor vrijetijdsbesteding komt minder geld vanuit de gemeente. Het college vindt het billijk dat er een hogere bijdrage wordt gevraagd van leden van verenigingen of bezoekers van activiteiten. Het Venlose Kunstencentrum krijgt 25 procent minder subsidie en ook Museum van Bommel van Dam wordt de komende twee jaar met 350.000 euro gekort. Verder is er geen geld meer beschikbaar voor kunst in openbare ruimte en worden subsidies voor vrijetijdsbeoefening afgebouwd.

Fraudeurs
Ook gaat er minder geld naar armoedebeleid, groenonderhoud en cradle to cradle-projecten. Daarnaast wil de gemeente strenger optreden tegen bijstandsfraudeurs. Het inzetten van extra handhavers moet Venlo 400.000 euro opleveren.

Video: L1

Zwembad dicht
Een opvallende mededeling is verder de sluiting van zwembad De Wisselslag per 2020. Het enige openbare zwembad in de gemeente is in een slechte technische staat. Daarin investeren wordt als onverantwoord beschouwd. Sluiten betekent een besparing van 400.000 per jaar, maar heeft ook gevolgen voor het buitenbad dat beheerd wordt door vrijwilligers. Dat bad maakt gebruik van dezelfde installaties.

Belastingen omhoog
Huishoudens zijn ook duurder uit. Zo wordt de onroerende zaakbelasting (ozb) verhoogd de komende jaren. Daar staat tegenover dat de rioolheffing daalt. Omdat de afvalstoffenheffing wel verhoogd wordt is een gemiddeld huishouden volgend jaar € 20,- meer kwijt aan gemeentelijke belastingen.

Grote projecten
Het college wil ook kijken nadrukkelijk kijken naar de risico’s bij grote projecten. De ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes wordt een jaar uitgesteld. Dat levert een financieel voordeel op in de komende begrotingsperiode. Verder wordt rekening gehouden met een flinke afboeking van 11 miljoen euro op het project Kazernekwartier.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen