Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting Venlo: Zwembad dicht, snijden in cultuur

Geplaatst opdinsdag 2 oktober 2018 - 15:09

De gemeente Venlo zit in een financieel dieptepunt. In de eerste begroting van het nieuwe college moeten daarom vooral vrijetijdsbesteding en cultuur het ontgelden.

Venlo verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Met name de grote tekorten op het sociale domein spelen de gemeente parten.

Kritiek
Het eigen vermogen nam de afgelopen jaren met maar liefst 80 miljoen euro af, waarvan 40 miljoen in de laatste vier jaar. In de begroting wordt nu gesproken van een kritieke situatie, waarbij de provincie met extra veel belangstelling over de schouder meekijkt. Pijnlijke keuzes zijn daarom onvermijdelijk, staat in de begroting.

Subsidies omlaag
Vooral voor vrijetijdsbesteding komt minder geld vanuit de gemeente. Het college vindt het billijk dat er een hogere bijdrage wordt gevraagd van leden van verenigingen of bezoekers van activiteiten. Het Venlose Kunstencentrum krijgt 25 procent minder subsidie en ook Museum van Bommel van Dam wordt de komende twee jaar met 350.000 euro gekort. Verder is er geen geld meer beschikbaar voor kunst in openbare ruimte en worden subsidies voor vrijetijdsbeoefening afgebouwd.

Fraudeurs
Ook gaat er minder geld naar armoedebeleid, groenonderhoud en cradle to cradle-projecten. Daarnaast wil de gemeente strenger optreden tegen bijstandsfraudeurs. Het inzetten van extra handhavers moet Venlo 400.000 euro opleveren.

Video: L1

Zwembad dicht
Een opvallende mededeling is verder de sluiting van zwembad De Wisselslag per 2020. Het enige openbare zwembad in de gemeente is in een slechte technische staat. Daarin investeren wordt als onverantwoord beschouwd. Sluiten betekent een besparing van 400.000 per jaar, maar heeft ook gevolgen voor het buitenbad dat beheerd wordt door vrijwilligers. Dat bad maakt gebruik van dezelfde installaties.

Belastingen omhoog
Huishoudens zijn ook duurder uit. Zo wordt de onroerende zaakbelasting (ozb) verhoogd de komende jaren. Daar staat tegenover dat de rioolheffing daalt. Omdat de afvalstoffenheffing wel verhoogd wordt is een gemiddeld huishouden volgend jaar € 20,- meer kwijt aan gemeentelijke belastingen.

Grote projecten
Het college wil ook kijken nadrukkelijk kijken naar de risico’s bij grote projecten. De ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes wordt een jaar uitgesteld. Dat levert een financieel voordeel op in de komende begrotingsperiode. Verder wordt rekening gehouden met een flinke afboeking van 11 miljoen euro op het project Kazernekwartier.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen