Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting Meerssen: verhoging lokale heffingen

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 16:03

De vier partijen in Meerssen die werken aan een sluitende begroting, willen lokale heffingen zoals de honden- en toeristenbelasting verhogen. Ook gaan ze bezuinigen op het sociale domein.

Op voorzieningen als bibliotheken en gemeenschapshuizen wordt juist niet gekort, omdat die 'ons sociale weefsel hard zouden treffen', aldus Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus. Ook de onroerende zaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens een persgesprek waarbij onder meer de uitgangspunten voor de meerjarenbegroting werden gepresenteerd.

Gat dichten
De vier fracties werken sinds ruim drie weken aan een sluitende begroting. Die moet op 3 november klaar zijn. Daarbij moet een gat van 1,7 miljoen euro worden gedicht. Een kleine zestig procent verwacht de partijen te kunnen dekken uit een meevaller van drie ton uit het gemeentefonds en door het niet doorgaan van de eerder beoogde regiegemeente met Maastricht. Daarvoor was zeven ton gereserveerd.

De begroting wordt op 11 en 12 november besproken in de gemeenteraad zodat die voor de deadline van 15 november aan de provincie ter goedkeuring kan worden voorgelegd.

Niets doen is geen optie
Het jaar 2021 willen Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus benutten om scenario’s over de toekomst van de gemeente uit te werken. Daarbij is het motto ‘niets doen is geen optie’, aldus de vier die samen goed zijn voor 11 van de 17 zetels in de gemeenteraad.

Samenwerking
Daarbij wordt geen enkele optie uitgesloten. Dat wil zeggen: kiezen voor een herindeling met Maastricht of met Valkenburg, zelfstandig blijven of meer samenwerking met buurgemeenten.

Burgers moeten in ieder geval nauw betrokken worden bij dat proces, zo stellen de vier partijen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kunnen de inwoners dan hun voorkeur laten blijken, mits partijen vooraf een duidelijk standpunt innemen. Aan een referendum, gekoppeld aan die verkiezingen wordt niet gedacht.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen