Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting Meerssen: 'Nagenoeg alles overeind gehouden'

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 6:00

De twee nieuwe wethouders van de gemeente Meerssen vinden dat de begroting voor volgend jaar op een verantwoorde manier sluitend is gemaakt.

Bij het opstellen van die begroting moest een gat van 1,7 miljoen euro worden gedicht. Eerder waren al de hoofdlijnen bekend gemaakt. Dinsdag volgden de details.

Lees ook: Begroting Meerssen: verhoging lokale heffingen

Zo bedraagt de meevaller uit het gemeentefonds 360.000 euro, oplopend tot 540.000 euro in 2024.

Zeven ton
Door het niet doorgaan van de regiegemeente-constructie met Maastricht valt jaarlijks 700.000 euro vrij. In 2021 is dat de helft omdat de overgang pas per 1 juli zou ingaan.

De onroerende zaakbelasting (OZB) wordt niet extra verhoogd en ook op voorzieningen als gemeenschapshuizen en bibliotheken wordt niet gekort.

Belastingen
Wel gaan een aantal gemeentelijke belastingen omhoog. Dat moet in 2021 één ton opleveren. Zo stijgt de hondenbelasting per hond van 52 euro naar 60 euro, kost een parkeervergunning 75 euro in plaats van 60 euro en gaan de parkeertarieven in het eerste en tweede uur met 20 eurocent omhoog.

De toeristenbelasting gaat van 1,30 euro naar 1,90 euro per overnachting.Om ondernemers tegemoet te komen wordt de geplande invoering van precariobelasting doorgeschoven naar 2022.

Drie ton
In het sociaal domein wordt 300.000 euro bezuinigd. "We halen de franje weg", aldus wethouder Rein Dupont van Financiën.

Zo worden de bovenwettelijke bijdragen aan kinderopvang en de re-integratie van uitkeringsgerechtigden geschrapt.

Investeren
Een investering van 50.000 euro in de praktijkondersteuning van huisartsen moet een bezuiniging van 140.000 euro opleveren omdat dan minder duurdere extra hulp nodig zou zijn.

"Investeren om minder kosten te maken", noemt wethouder Dupont dat.

'Financieel gezond'
Verder wordt er bespaard op het onderhoud van wegen op plaatsen waar dat minder risicovol is en op het groenonderhoud. Het terugbrengen van het aantal wethouders van 3,2 fte naar 2 fte zorgt voor minder bestuurskosten.

Wethouder Gerard IJff spreekt van een solide basis voor de komende jaren. "Dit is een reële begroting. Meerssen is een financieel gezonde gemeente", zo vindt IJff.

Wethouder Dupont stelt dat de begroting op een verantwoorde manier sluitend is gemaakt. "Nagenoeg alles is overeind gehouden. Het serviceniveau blijft hetzelfde."

Goedkeuring
Beide wethouders gaan er dan ook vanuit dat de provincie haar goedkeuring geeft aan de begroting. Ambtelijk is die ook meerdere keren kort gesloten. Donderdag hebben de wethouders een overleg gedeputeerde Andy Dritty.

De twee wethouders willen ook in 2021 en 2022 twee keer 850.000 euro uit de algemene reserve halen om de ambtelijke organisatie 'weer toekomstvast te maken'.

Dat moet gebeuren door het aantrekken van vaste krachten en door inhuur voor specifieke taken.

Opstappen wethouders
Meerssen heeft momenteel zo'n 15 fte aan vacatures omdat het moeilijk is om mensen te vinden als het toekomstperspectief van de gemeente onduidelijk is.

Eind september stapten de toen zittende drie wethouders op omdat ze het onverantwoord vonden om een begroting op te stellen omdat Meerssen dan 'kapot bezuinigd' zou worden.

Volgens hen was een herindeling met Maastricht het enige alternatief om de grote financiële problemen het hoofd te bieden. Maar een meerderheid van de gemeenteraad dacht daar toen anders over.

Lees ook: Nieuwe wethouders Meerssen geïnstalleerd

Steun
Aan de bestuurscrisis die vervolgens ontstond, lijkt nu voorlopig een einde te komen door het aantrekken van twee wethouders van buitenaf en het maken van een sluitende begroting.

De verwachting is dat de fracties van Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus die begroting in ieder geval zullen steunen. Zij zijn goed voor 11 van de 17 zetels.

De begroting wordt op 11 en 12 november besproken in de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen