Overslaan en naar de inhoud gaan

'Begrip voor actie horeca, maar terras kan nog niet open'

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 10:04

Burgemeester Annemarie Penn- te Strake van Maastricht begrijpt heel goed dat de horeca met het illegaal openen van de terrassen het signaal af wil geven dat het echt niet langer meer vol te houden is. Maar er zal toch gehandhaafd worden op het naleven van de coronamaatregelen.

"Het gaat juist de verkeerde kant op met de cijfers, dus dat betekent dat er echt geen ruimte is voor een versoepeling van de regels. Helaas. Ik vind het ook heel erg", zegt de burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de L1 Nieuwsshow.

Zodra het mogelijk is
Het enige wat volgens Penn mogelijk is, en waar zij ook voor pleit, is om direct aan de horeca te denken als er verdere versoepelingen mogelijk zijn. Maar dat blijft wel afhankelijk van de landelijke maatregelen. "Sommige burgemeesters willen al graag een stap naar voren zetten. Maar dat kan alleen als de landelijke maatregelen dat toelaten. En daar gaan wij niet over", legt Penn uit.

Mensen reguleren
Het is volgens Penn ook niet zo eenvoudig. "Aan de ene kant kun je met het openen van de terrassen de massa mensen iets reguleren. Ik heb er bijvoorbeeld niks aan als ze op het Vrijthof liggen met zelf meegenomen bier. Dan heb ik liever dat ze rustig netjes coronaproof op een terras zitten", stelt Penn. "Maar aan de andere kant: als je de terrassen open doet, dan trekt dat weer andere mensen aan. Ik denk dan bij ons ook direct aan Belgen en Duitsers."

Terrassen openen
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

De landelijke overheid heeft al laten weten dat ondernemers die hun terras openstellen een forse boete riskeren van 4000 euro.

Lees ook: Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

In goed overleg
In Maastricht is een actie aangekondigd in de vorm van een demonstratie en daar is Penn wel over te spreken. "De demonstratie is officieel aangemeld. We zijn in goed gesprek met de organisatie. Daarbij spreken we voorwaarden af en dat zullen we in de gaten houden. Zo kunnen we samen proberen de boel te regelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen