Overslaan en naar de inhoud gaan

'Begrip voor actie horeca, maar terras kan nog niet open'

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 10:04

Burgemeester Annemarie Penn- te Strake van Maastricht begrijpt heel goed dat de horeca met het illegaal openen van de terrassen het signaal af wil geven dat het echt niet langer meer vol te houden is. Maar er zal toch gehandhaafd worden op het naleven van de coronamaatregelen.

"Het gaat juist de verkeerde kant op met de cijfers, dus dat betekent dat er echt geen ruimte is voor een versoepeling van de regels. Helaas. Ik vind het ook heel erg", zegt de burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de L1 Nieuwsshow.

Zodra het mogelijk is
Het enige wat volgens Penn mogelijk is, en waar zij ook voor pleit, is om direct aan de horeca te denken als er verdere versoepelingen mogelijk zijn. Maar dat blijft wel afhankelijk van de landelijke maatregelen. "Sommige burgemeesters willen al graag een stap naar voren zetten. Maar dat kan alleen als de landelijke maatregelen dat toelaten. En daar gaan wij niet over", legt Penn uit.

Mensen reguleren
Het is volgens Penn ook niet zo eenvoudig. "Aan de ene kant kun je met het openen van de terrassen de massa mensen iets reguleren. Ik heb er bijvoorbeeld niks aan als ze op het Vrijthof liggen met zelf meegenomen bier. Dan heb ik liever dat ze rustig netjes coronaproof op een terras zitten", stelt Penn. "Maar aan de andere kant: als je de terrassen open doet, dan trekt dat weer andere mensen aan. Ik denk dan bij ons ook direct aan Belgen en Duitsers."

Terrassen openen
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

De landelijke overheid heeft al laten weten dat ondernemers die hun terras openstellen een forse boete riskeren van 4000 euro.

Lees ook: Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

In goed overleg
In Maastricht is een actie aangekondigd in de vorm van een demonstratie en daar is Penn wel over te spreken. "De demonstratie is officieel aangemeld. We zijn in goed gesprek met de organisatie. Daarbij spreken we voorwaarden af en dat zullen we in de gaten houden. Zo kunnen we samen proberen de boel te regelen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen