Overslaan en naar de inhoud gaan

Begrip artsenorganisatie voor melden Thijs H. bij politie

Geplaatst opzaterdag 25 mei 2019 - 19:18

Artsenfederatie KNMG heeft er begrip voor dat zorginstelling Mondriaan het medisch beroepsgeheim heeft geschonden door de politie te waarschuwen over Thijs H.

De belangenorganisatie plaatste er dinsdag deze verklaring over op haar website.

Vijverdal
Thijs H., die zich na de moorden zelf meldde bij psychiatrische kliniek Vijverdal van Mondriaan in Maastricht, wordt verdacht van drie moorden. Het eerste slachtoffer werd op zaterdag 4 mei doodgestoken in Den Haag, op dinsdag 7 mei rond 12:30 uur volgden de andere twee op de Brunssummerheide in Heerlen.

Bebloed
Toen hij zich later op de dag bebloed meldde bij Mondriaan in Maastricht ontstond er al een vermoeden van zijn betrokkenheid, maar werd dat nog verzwegen vanwege het medisch beroepsgeheim. Pas nadat H. de volgende dag wegliep uit de kliniek, besloten zijn artsen de politie te waarschuwen.

Lees ook: 'Mondriaan meldde verdachte Thijs H. bij politie'

Gevaar
Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst mag een arts het beroepsgeheim doorbreken 'wanneer de patiënt een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, en als de arts dat gevaar kan voorkomen'.

Dilemma
De arts komt dan volgens de beroepsorganisatie wel voor een dilemma te staan, want het beroepsgeheim is er niet alleen voor de privacy van de patiënt, maar ook voor zijn gezondheid. De patiënt moet de arts namelijk volledig kunnen vertrouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen