Overslaan en naar de inhoud gaan

Begrip artsenorganisatie voor melden Thijs H. bij politie

Geplaatst opzaterdag 25 mei 2019 - 19:18

Artsenfederatie KNMG heeft er begrip voor dat zorginstelling Mondriaan het medisch beroepsgeheim heeft geschonden door de politie te waarschuwen over Thijs H.

De belangenorganisatie plaatste er dinsdag deze verklaring over op haar website.

Vijverdal
Thijs H., die zich na de moorden zelf meldde bij psychiatrische kliniek Vijverdal van Mondriaan in Maastricht, wordt verdacht van drie moorden. Het eerste slachtoffer werd op zaterdag 4 mei doodgestoken in Den Haag, op dinsdag 7 mei rond 12:30 uur volgden de andere twee op de Brunssummerheide in Heerlen.

Bebloed
Toen hij zich later op de dag bebloed meldde bij Mondriaan in Maastricht ontstond er al een vermoeden van zijn betrokkenheid, maar werd dat nog verzwegen vanwege het medisch beroepsgeheim. Pas nadat H. de volgende dag wegliep uit de kliniek, besloten zijn artsen de politie te waarschuwen.

Lees ook: 'Mondriaan meldde verdachte Thijs H. bij politie'

Gevaar
Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst mag een arts het beroepsgeheim doorbreken 'wanneer de patiënt een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, en als de arts dat gevaar kan voorkomen'.

Dilemma
De arts komt dan volgens de beroepsorganisatie wel voor een dilemma te staan, want het beroepsgeheim is er niet alleen voor de privacy van de patiënt, maar ook voor zijn gezondheid. De patiënt moet de arts namelijk volledig kunnen vertrouwen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen