Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Begrip artsenorganisatie voor melden Thijs H. bij politie

Geplaatst opzaterdag 25 mei 2019 - 19:18

Artsenfederatie KNMG heeft er begrip voor dat zorginstelling Mondriaan het medisch beroepsgeheim heeft geschonden door de politie te waarschuwen over Thijs H.

De belangenorganisatie plaatste er dinsdag deze verklaring over op haar website.

Vijverdal
Thijs H., die zich na de moorden zelf meldde bij psychiatrische kliniek Vijverdal van Mondriaan in Maastricht, wordt verdacht van drie moorden. Het eerste slachtoffer werd op zaterdag 4 mei doodgestoken in Den Haag, op dinsdag 7 mei rond 12:30 uur volgden de andere twee op de Brunssummerheide in Heerlen.

Bebloed
Toen hij zich later op de dag bebloed meldde bij Mondriaan in Maastricht ontstond er al een vermoeden van zijn betrokkenheid, maar werd dat nog verzwegen vanwege het medisch beroepsgeheim. Pas nadat H. de volgende dag wegliep uit de kliniek, besloten zijn artsen de politie te waarschuwen.

Lees ook: 'Mondriaan meldde verdachte Thijs H. bij politie'

Gevaar
Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst mag een arts het beroepsgeheim doorbreken 'wanneer de patiënt een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, en als de arts dat gevaar kan voorkomen'.

Dilemma
De arts komt dan volgens de beroepsorganisatie wel voor een dilemma te staan, want het beroepsgeheim is er niet alleen voor de privacy van de patiënt, maar ook voor zijn gezondheid. De patiënt moet de arts namelijk volledig kunnen vertrouwen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen