Overslaan en naar de inhoud gaan

Begraven in de goede oude tijd: een liter jenever per gast

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 20:39

De manier waarop we afscheid nemen van dierbaren zegt heel veel over ons en de tijd waarin we leven. Zo leek de koffietafel na de begrafenis, een echt Limburgs gebruik, vroeger meer op een feestavond.

Dat zegt historicus Hugo Luijten donderdag in L1mburg Centraal.

Jenever
Koffietafels mondden vroeger vaak uit in grote feesten, waarbij vooraf uit werd gegaan van een fles jenever per persoon, maar ook in ruzie. "Vechtpartijen over de erfenis tussen de kouwe en warme kant waren geen uitzondering", zegt Luijten.

'Op sjouf ligke'
Vroeger was een afscheid iets waar een hele gemeenschap, een heel 'Naoberschap' aan meedeed. Niet alleen de familie, maar het hele dorp was er bij betrokken. De overledene werd vaak op een kar met stro gelegd en door het dorp gereden. Dat stro had ook een symbolische waarde. Vaak legden de mensen ook een busseltje stro bij de voordeur om aan te geven dat iemand overleden was. Daar verwijzen ook nog steeds uitdrukkingen naar, zoals bijvoorbeeld 'Op sjouf ligke' (op stro liggen) en 'van t bed op t sjtruue'.

Corona tradities beklijven niet
Met de huidige coronamaatregelen zien uitvaarten er heel anders uit. Het zijn bijeenkomsten met maar weinig mensen, vaak ook online. "Het zijn eenzame gebeurtenissen", zegt Luijten. Volgens hem zullen die, zo gauw we van corona af zijn, niet beklijven. "Hoe begrafenissen er in de toekomst uit zien, is koffiedik kijken. Maar aangezien het al heel lang op een redelijk identieke manier gaat, zal het waarschijnlijk wel zo blijven in de toekomst".

Alle bijdragen van de L1 Week van het afscheid kun je teruglezen op L1.nl/afscheidsweek. Iedere dag is deze week aandacht voor de Week van het Afscheid op L1Radio in Route Regio tussen 10:00-13:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen