De manier waarop we afscheid nemen van dierbaren zegt heel veel over ons en de tijd waarin we leven. Zo leek de koffietafel na de begrafenis, een echt Limburgs gebruik, vroeger meer op een feestavond.
Dat zegt historicus Hugo Luijten donderdag in L1mburg Centraal.
Jenever
Koffietafels mondden vroeger vaak uit in grote feesten, waarbij vooraf uit werd gegaan van een fles jenever per persoon, maar ook in ruzie. "Vechtpartijen over de erfenis tussen de kouwe en warme kant waren geen uitzondering", zegt Luijten.
'Op sjouf ligke'
Vroeger was een afscheid iets waar een hele gemeenschap, een heel 'Naoberschap' aan meedeed. Niet alleen de familie, maar het hele dorp was er bij betrokken. De overledene werd vaak op een kar met stro gelegd en door het dorp gereden. Dat stro had ook een symbolische waarde. Vaak legden de mensen ook een busseltje stro bij de voordeur om aan te geven dat iemand overleden was. Daar verwijzen ook nog steeds uitdrukkingen naar, zoals bijvoorbeeld 'Op sjouf ligke' (op stro liggen) en 'van t bed op t sjtruue'.
Corona tradities beklijven niet
Met de huidige coronamaatregelen zien uitvaarten er heel anders uit. Het zijn bijeenkomsten met maar weinig mensen, vaak ook online. "Het zijn eenzame gebeurtenissen", zegt Luijten. Volgens hem zullen die, zo gauw we van corona af zijn, niet beklijven. "Hoe begrafenissen er in de toekomst uit zien, is koffiedik kijken. Maar aangezien het al heel lang op een redelijk identieke manier gaat, zal het waarschijnlijk wel zo blijven in de toekomst".
Alle bijdragen van de L1 Week van het afscheid kun je teruglezen op L1.nl/afscheidsweek. Iedere dag is deze week aandacht voor de Week van het Afscheid op L1Radio in Route Regio tussen 10:00-13:00 uur.