Kinderen en ouders in een kwetsbare positie in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf krijgen extra begeleiding bij de overstap van basisschool naar het vmbo.
Die ondersteuning duurt een jaar en komt van een schoolmaatschappelijk werker. Die wordt in het laatste half jaar van de basisschool ingeschakeld en in het eerste half jaar van het vmbo. Doel van de aanpak is een betere overgang van basis- naar middelbaar onderwijs.
Het gaat om praktische hulp zoals het bestellen van schoolspullen en het lezen van brieven van school. Maar ook om sociaal-emotionele ondersteuning, bijvoorbeeld als een kind onzeker is. De deelnemende vmbo-scholen in de vier Parkstad-gemeenten zijn Compass, Herle, Emma, Yuverta, Brandenburg en Holz. Plus de basisscholen in Parkstad. De Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg neemt de coördinatie op zich.
Kansengelijkheid
De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf zijn aangesloten bij de landelijke Gelijke Kansen Alliantie Agenda. Dat is een initiatief van het ministerie van Onderwijs en is gericht op het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs. Daarbij staat de verbinding tussen thuis, school en omgeving centraal.
Waardevol
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen (SP) stelt dat kinderen meer kans hebben op een succesvolle schoolloopbaan als de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs goed verloopt. De Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen Kerkrade) noemt het project heel waardevol. De overstap naar het voortgezet onderwijs is een spannend moment. Met een goede begeleiding ontlasten we ouders en kinderen, aldus Schlangen.
Wethouder Servie L'Espoir van Brunssum (PAK) voegt daaraan toe dat met deze aanpak de doorgaande leerlijn voor alle leerlingen wordt bevorderd. En ook wethouder Alex Schiffelers van Landgraaf (GBBL) is blij met de samenwerking. "Een betere voorbereiding helpt bij een goede start op een nieuwe school", aldus Schiffelers.