Overslaan en naar de inhoud gaan

Begeleiding in Parkstad bij stap van basisschool naar vmbo

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 14:29

Kinderen en ouders in een kwetsbare positie in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf krijgen extra begeleiding bij de overstap van basisschool naar het vmbo.

Die ondersteuning duurt een jaar en komt van een schoolmaatschappelijk werker. Die wordt in het laatste half jaar van de basisschool ingeschakeld en in het eerste half jaar van het vmbo. Doel van de aanpak is een betere overgang van basis- naar middelbaar onderwijs.

Het gaat om praktische hulp zoals het bestellen van schoolspullen en het lezen van brieven van school. Maar ook om sociaal-emotionele ondersteuning, bijvoorbeeld als een kind onzeker is. De deelnemende vmbo-scholen in de vier Parkstad-gemeenten zijn Compass, Herle, Emma, Yuverta, Brandenburg en Holz. Plus de basisscholen in Parkstad. De Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg neemt de coördinatie op zich.

Kansengelijkheid
De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf zijn aangesloten bij de landelijke Gelijke Kansen Alliantie Agenda. Dat is een initiatief van het ministerie van Onderwijs en is gericht op het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs. Daarbij staat de verbinding tussen thuis, school en omgeving centraal.

Waardevol
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen (SP) stelt dat kinderen meer kans hebben op een succesvolle schoolloopbaan als de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs goed verloopt. De Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen Kerkrade) noemt het project heel waardevol. De overstap naar het voortgezet onderwijs is een spannend moment. Met een goede begeleiding ontlasten we ouders en kinderen, aldus Schlangen.

Wethouder Servie L'Espoir van Brunssum (PAK) voegt daaraan toe dat met deze aanpak de doorgaande leerlijn voor alle leerlingen wordt bevorderd. En ook wethouder Alex Schiffelers van Landgraaf (GBBL) is blij met de samenwerking. "Een betere voorbereiding helpt bij een goede start op een nieuwe school", aldus Schiffelers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen