Overslaan en naar de inhoud gaan

Beestenbende bij hobbyhouder in Echt-Susteren

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 15:35

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week donderdag in Echt-Susteren een groot aantal verwaarloosde dieren in beslag genomen.

Het gaat om 28 honden, 4 katten en diverse vogels. Dat maakte de dierenbescherming dinsdag bekend.

De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven. Behalve volwassen honden, Sint Bernards, Rottweilers en Newfoundlanders, is ook een aantal zieke pups aangetroffen. De jonge dieren kampten met maag-darmparasieten die de zeer besmettelijke ziekte Giardia kunnen veroorzaken.

Verder vonden de LID-inspecteurs 2 grijze roodstaartpapegaaien. Om deze beschermde vogelsoort te houden zijn speciale papieren nodig. Die had de eigenaar niet. Bovendien bleken de vogels niet voorzien van de officiële pootringen.

Hobby
Volgens Dik Nagtegaal, woordvoerder van de LID, was het de vijfde keer binnen een half jaar dat er een controle op het adres plaatsvond. Nu was de maat vol en zijn er dieren in beslag genomen. "De eigenaar ging keer op keer in de fout", zegt hij. Volgens hem gaat het niet om een professioneel asiel maar betreft het iemand die voor zijn hobby dieren houdt. "We hebben althans niet kunnen vaststellen dat hij de dieren bedrijfsmatig verhandelde." De LID geeft nooit gegevens vrij over de eigenaar of het adres.

Gebroken poot
De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen na een tip over slecht verzorgde honden op het betreffende adres. Aanvankelijk leek er tijdens een inspectie niet veel aan de hand. Later ontdekte de dierenbescherming dat de eigenaar zieke dieren had achtergehouden. Daarop volgde een tweede, uitgebreide controle. Die bracht een hoop ellende aan het licht. Een hond met een gebroken poot, honden met ontstoken ogen en oren of een zwaar vervilte vacht en smerige verblijven. De inspecteurs troffen ook een doodzieke kat in huis aan. Verder bleken de verblijven van de paarden, pony's, kippen en andere vogels niet in orde.

Euthanasie
Na onderzoek door een dierenarts bleek dat voor sommige dieren euthanasie de enige optie was. De kat, 2 honden, 4 kippen en een paard met een huidontsteking moesten worden afgemaakt. Voor de overige dieren werden maatregelen opgelegd om de gezondheid en de leefomgeving in orde te maken. Daarvoor werden ook dierenartsen en een hoefsmid ingeschakeld.

Daarna volgden nog twee controles waaruit bleek dat de opgelegde maatregelen niet of niet voldoende waren uitgevoerd. De dierenbescherming heeft alsnog op kosten van de eigenaar een aantal verbeteringen laten uitvoeren.

Paarden en pony's
De eigenaar heeft verder zo'n 28 paarden en pony's, waaronder trekpaarden, Shetlanders en Tinkers. Een aantal ervan was al in orde en met de rest gaat het nu na behandeling beter. Deze dieren zijn daarom niet in beslag genomen. Er zal wel een hercontrole plaatsvinden om te kijken of er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Machteloos
De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie dat zal bekijken wat er met de dieren gaat gebeuren en wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Volgens Nagtegaal staat de dierenbescherming tamelijk machteloos als het gaat om dwangmaatregelen. "We kunnen iemand niet verbieden om dieren te houden. We kunnen hooguit sancties opleggen voor een bepaalde periode. Daarom werken we liever eerst met aanwijzingen zodat we kunnen blijven controleren. Want als we meteen alle dieren in beslag nemen, eindigt voor ons een zaak. Dan kan iemand daarna weer gewoon dieren gaan houden. En kunnen wij pas weer in actie komen na een melding. Ja, dat is tamelijk krom. Het moet eerst fout gaan voordat we kunnen optreden."

Volgens Nagtegaal ligt er een wetsvoorstel klaar om dat te veranderen. Dan kan een rechter een zogeheten 'zelfstandig houdverbod' opleggen aan mensen die hun dier(en) verwaarlozen. Ze mogen dan geen dieren meer houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen