Overslaan en naar de inhoud gaan

Beestenbende bij hobbyhouder in Echt-Susteren

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 15:35

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week donderdag in Echt-Susteren een groot aantal verwaarloosde dieren in beslag genomen.

Het gaat om 28 honden, 4 katten en diverse vogels. Dat maakte de dierenbescherming dinsdag bekend.

De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven. Behalve volwassen honden, Sint Bernards, Rottweilers en Newfoundlanders, is ook een aantal zieke pups aangetroffen. De jonge dieren kampten met maag-darmparasieten die de zeer besmettelijke ziekte Giardia kunnen veroorzaken.

Verder vonden de LID-inspecteurs 2 grijze roodstaartpapegaaien. Om deze beschermde vogelsoort te houden zijn speciale papieren nodig. Die had de eigenaar niet. Bovendien bleken de vogels niet voorzien van de officiƫle pootringen.

Hobby
Volgens Dik Nagtegaal, woordvoerder van de LID, was het de vijfde keer binnen een half jaar dat er een controle op het adres plaatsvond. Nu was de maat vol en zijn er dieren in beslag genomen. "De eigenaar ging keer op keer in de fout", zegt hij. Volgens hem gaat het niet om een professioneel asiel maar betreft het iemand die voor zijn hobby dieren houdt. "We hebben althans niet kunnen vaststellen dat hij de dieren bedrijfsmatig verhandelde." De LID geeft nooit gegevens vrij over de eigenaar of het adres.

Gebroken poot
De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen na een tip over slecht verzorgde honden op het betreffende adres. Aanvankelijk leek er tijdens een inspectie niet veel aan de hand. Later ontdekte de dierenbescherming dat de eigenaar zieke dieren had achtergehouden. Daarop volgde een tweede, uitgebreide controle. Die bracht een hoop ellende aan het licht. Een hond met een gebroken poot, honden met ontstoken ogen en oren of een zwaar vervilte vacht en smerige verblijven. De inspecteurs troffen ook een doodzieke kat in huis aan. Verder bleken de verblijven van de paarden, pony's, kippen en andere vogels niet in orde.

Euthanasie
Na onderzoek door een dierenarts bleek dat voor sommige dieren euthanasie de enige optie was. De kat, 2 honden, 4 kippen en een paard met een huidontsteking moesten worden afgemaakt. Voor de overige dieren werden maatregelen opgelegd om de gezondheid en de leefomgeving in orde te maken. Daarvoor werden ook dierenartsen en een hoefsmid ingeschakeld.

Daarna volgden nog twee controles waaruit bleek dat de opgelegde maatregelen niet of niet voldoende waren uitgevoerd. De dierenbescherming heeft alsnog op kosten van de eigenaar een aantal verbeteringen laten uitvoeren.

Paarden en pony's
De eigenaar heeft verder zo'n 28 paarden en pony's, waaronder trekpaarden, Shetlanders en Tinkers. Een aantal ervan was al in orde en met de rest gaat het nu na behandeling beter. Deze dieren zijn daarom niet in beslag genomen. Er zal wel een hercontrole plaatsvinden om te kijken of er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Machteloos
De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie dat zal bekijken wat er met de dieren gaat gebeuren en wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Volgens Nagtegaal staat de dierenbescherming tamelijk machteloos als het gaat om dwangmaatregelen. "We kunnen iemand niet verbieden om dieren te houden. We kunnen hooguit sancties opleggen voor een bepaalde periode. Daarom werken we liever eerst met aanwijzingen zodat we kunnen blijven controleren. Want als we meteen alle dieren in beslag nemen, eindigt voor ons een zaak. Dan kan iemand daarna weer gewoon dieren gaan houden. En kunnen wij pas weer in actie komen na een melding. Ja, dat is tamelijk krom. Het moet eerst fout gaan voordat we kunnen optreden."

Volgens Nagtegaal ligt er een wetsvoorstel klaar om dat te veranderen. Dan kan een rechter een zogeheten 'zelfstandig houdverbod' opleggen aan mensen die hun dier(en) verwaarlozen. Ze mogen dan geen dieren meer houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen