Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeselse bibliotheek biedt hulp bij rekenen en taal

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 21:40

In de bibliotheek van Beesel is deze week een Taalpunt geopend voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven.

Die hulp bestaat uit cursussen over taal, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid.

Doel
Een groep van 27 vrijwilligers verzorgt deze cursussen in de Maas en Peel-bibliotheek van Beesel. Doel van het Taalpunt is om hulp zo dicht mogelijk bij de mensen thuis te brengen.

Schaamte
De statistieken over laaggeletterdheid laten zien dat er met name in steden als Venlo, Kerkrade, Heerlen en Roermond veel inwoners zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. In de hele provincie hebben meer dan 80.000 volwassenen moeite met lezen en schrijven.

Recentelijk
Het probleem speelt bij mensen die pas recentelijk in Limburg zijn komen wonen, zoals arbeidsmigranten of vluchtelingen. Het overgrote merendeel van de laaggeletterden stamt uit families waarvan de kinderen al vroeg gingen werken, zoals in de landbouw en industrie. Schaamte vormt een drempel om hulp te zoeken.

Kletsen
De Poolse Gabriela Cienieuwicz is sinds drie jaar in Nederland en leerde de taal in Beesel. Doordat ze ondertussen redelijk kan kletsen, leren nu ook haar Poolse ouders Nederlands. "Thuis probeer ik ook af en toe Nederlands te praten. En ik neem mijn moeder nu meer naar dit Taalpunt."

Cruciaal
De opening van het Taalpunt werd verricht door gedeputeerde Robert Housmans. Dat is opvallend, omdat de provincie Limburg formeel geen verantwoordelijkheid heeft op dat beleidsterrein. "Dat klopt, maar wij vinden taal cruciaal in de samenleving", zegt Housmans. "Als zoveel Limburgers door laaggeletterdheid niet goed mee kunnen doen in het maatschappelijk verkeer, dan hebben we een probleem."

Bindmiddel
De gedeputeerde noemt taal het bindmiddel in onze samenleving. "Daarom vinden we die investering belangrijk, ondanks dat het niet onze taak is."

Het Taalpunt in de bibliotheek van Beesel is iedere woensdagochtend geopend tussen 10:00 en 12:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen