Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeselse bibliotheek biedt hulp bij rekenen en taal

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 21:40

In de bibliotheek van Beesel is deze week een Taalpunt geopend voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven.

Die hulp bestaat uit cursussen over taal, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid.

Doel
Een groep van 27 vrijwilligers verzorgt deze cursussen in de Maas en Peel-bibliotheek van Beesel. Doel van het Taalpunt is om hulp zo dicht mogelijk bij de mensen thuis te brengen.

Schaamte
De statistieken over laaggeletterdheid laten zien dat er met name in steden als Venlo, Kerkrade, Heerlen en Roermond veel inwoners zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. In de hele provincie hebben meer dan 80.000 volwassenen moeite met lezen en schrijven.

Recentelijk
Het probleem speelt bij mensen die pas recentelijk in Limburg zijn komen wonen, zoals arbeidsmigranten of vluchtelingen. Het overgrote merendeel van de laaggeletterden stamt uit families waarvan de kinderen al vroeg gingen werken, zoals in de landbouw en industrie. Schaamte vormt een drempel om hulp te zoeken.

Kletsen
De Poolse Gabriela Cienieuwicz is sinds drie jaar in Nederland en leerde de taal in Beesel. Doordat ze ondertussen redelijk kan kletsen, leren nu ook haar Poolse ouders Nederlands. "Thuis probeer ik ook af en toe Nederlands te praten. En ik neem mijn moeder nu meer naar dit Taalpunt."

Cruciaal
De opening van het Taalpunt werd verricht door gedeputeerde Robert Housmans. Dat is opvallend, omdat de provincie Limburg formeel geen verantwoordelijkheid heeft op dat beleidsterrein. "Dat klopt, maar wij vinden taal cruciaal in de samenleving", zegt Housmans. "Als zoveel Limburgers door laaggeletterdheid niet goed mee kunnen doen in het maatschappelijk verkeer, dan hebben we een probleem."

Bindmiddel
De gedeputeerde noemt taal het bindmiddel in onze samenleving. "Daarom vinden we die investering belangrijk, ondanks dat het niet onze taak is."

Het Taalpunt in de bibliotheek van Beesel is iedere woensdagochtend geopend tussen 10:00 en 12:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen