Overslaan en naar de inhoud gaan

Beesel ontruimt laaggelegen gebieden aan de Maas

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 12:03

De gemeente Beesel vraagt bewoners van laaggelegen gebieden aan de Maas om daar weg te gaan. Aan het begin van de middag bereikt de Maas in het Midden-Limburgse dorp het hoogste punt.

De gemeente adviseert mensen dringend het gebied te verlaten. De dijk bij het oude dorp in Beesel is een van de zwakke plekken in de verdediging tegen het stijgende Maaswater.

Druk
"Ook al staat het water nog niet tot boven, er ontstaat nu al druk op de dijken", aldus de gemeente. "De druk van zoveel water is groot, en daardoor is er altijd een kans dat een dijk kan bezwijken. En dan stroomt het water snel het gebied in."

Auto's weg
"Zorg daarom dat u, als u nog in het gebied bent, vertrekt. En zet auto's die nu nog op straat staan verder weg. Het is geen verplichting, maar voor uw eigen en andermans veiligheid wel een verstandige keuze", is de boodschap van de gemeente. "Pas tegen het eind van de avond kunnen we waarschijnlijk zien of het water gaat zakken en of de piek voorbij is."

Zandzakken
Op twee plaatsen langs de Maas werden vrijdag en zaterdagochtend vroeg zandzakken gelegd om het water tegen te houden. Achter de Kerkstraat wierpen talloze jongeren uit het dorp met hulp van de brandweer van het naburige Duitse Brüggen een nooddijk van zandzakken op. Bij de molen in Rijkel werd de bestaande dijk met behulp van een bulldozer met zand en plastic 20 tot 25 centimeter verhoogd.

Bekijk hier hoe de vrijwilligers zij aan zij in de nacht de dijk in Beesel verhoogden:

Video: track88'

Opnieuw
Voor andere inwoners van Beesel is het een spannende tijd. Zo ook voor Sandra Kessels. In 1993 stond haar kelder onder water. Nu, 28 jaar later, probeert ze koste wat kost om dit te voorkomen. Vrijdagmiddag werd duidelijk dat het niet ging om een 'zomerstand' van het water. "In de loop van de dag werden we toch wel zenuwachtig. Rond 16:00 uur zijn we begonnen met wat spullen inpakken", zegt Sandra.

"Tot vannacht 02:00 uur hebben we de benedenverdieping en de kelder leeggemaakt en alles in de garage op hoogte gezet. In 1993 heeft het binnen gestaan. Als dat nu weer zo is, willen we de schade zoveel mogelijk beperken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen