Overslaan en naar de inhoud gaan

In beeld: zo overstroomde Limburg 25 jaar geleden

Geplaatst opzaterdag 25 januari 2020 - 7:21

Het is zaterdag 25 jaar geleden dat grote delen van Limburg te maken kregen met de gevaarlijke hoge waterstand van de Maas, die leidde tot veel wateroverlast.

Op 25 januari 1995 viel er extreem veel regen in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. De dag erna steeg de Maas bij Borgharen en Itteren tot 45,09 boven NAP: bewoners kregen het dringende advies om te vertrekken.

Massale evacuatie
De regen bleef aanhouden en ook plaatsen in Midden- en Noord-Limburg kregen te maken met moeder Maas die buiten haar oevers trad. Op 30 januari steeg de Maas bij Borgharen en Venlo opnieuw flink. De instanties luidden de noodklok en verzochten 75.000 inwoners het gebied te verlaten. Tijdens de watersnood, die tot in Gelderland reikte, moesten zo'n 250.000 Nederlanders huis en haard achterlaten. Het was de grootste evacuatie uit de recente Nederlandse geschiedenis.

Wondermiddel
Hoewel de waterstand hoger was dan in 1993, was Limburg beter voorbereid op de watersnood. Kwetsbare dorpen zoals Itteren en Borgharen en het stadscentrum van Venlo stroomden vol water, veel andere dorpen hielden het droog in 1995. Deels te danken aan een nieuwe vinding: big bags. Met die grote zandzakken kon men veel sneller nooddijken aanleggen. Dat leidde ertoe dat onder andere Arcen en Herten de strijd tegen het water wonnen. "Arcen is een grote zandzak", zei de burgemeester van dat dorp nog destijds .

De schade in Limburg was ook enkele tientallen miljoenen euro’s lager dan in 1993.

Video: L1

Mogelijke dijkdoorbraak
Koningin Beatrix bezocht het overstroomde Limburgse gebied en ging een dag later ook naar Gelderland. Landelijk ging de aandacht destijds vooral uit naar de lager gelegen provincie van het Rivierenland en het Land van Maas en Waal. Een dijkdoorbraak zou betekenen dat het water aldaar vijf meter hoog kwam te staan in de rivierdorpen. Zover kwam het uiteindelijk niet.

Werkzaamheden
De afgelopen 25 jaar is er veel gedaan om herhaling te voorkomen. De Maas is op een aantal plekken verdiept en verbreed. Ook zijn er nieuwe dijken en kades aangelegd die ervoor zorgen dat Limburgers niet opnieuw natte voeten krijgen als het waterpeil stijgt.

Omroep Venlo maakte een documentaire over het hoogwater (overstroming 1995 vanaf 18:25):

Omroep BNNVARA zendt vanaf 3 februari vier weken lang een documentaireserie uit over het hoogwater in '93 en '95. In de aflevering van 3 februari staan Itteren en Borgharen centraal.

Lees ook: BNNVARA komt met documentairereeks over hoogwater

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen