Overslaan en naar de inhoud gaan

In beeld: Elf meter lange oerwalvis zwom in Limburg

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 17:23

Het raadsel van de fossielen, een aantal gebroken wervels en ribben die in april 1979 in de ENCI-groeve werden gevonden is opgelost. Het blijken de resten te zijn van een oerwalvis.

De resten belandden zonder enige notie in een vitrine in het Natuur Historisch Museum van Maastricht.

Onderzoek
"De vondst is bijzonder", aldus paleontoloog John Jagt. "Ze zijn gevonden, er is kort onderzoek naar gedaan en er is een sticker opgeplakt en klaar was kees." Pas in 2014, toen walvisexperts Henk Jan van Vliet en Mark Bosselaers de botten in handen kregen, is er een uitgebreid onderzoek gestart naar de herkomst van de fossielen.

Elf meter lang
Nu blijkt dus dat het een Maastrichtse oerwalvis is van circa elf meter lang met vlijmscherpe tanden. Hij behoort tot de familie van Archaeoceti, de eerste soort walvis ter wereld. Het beest is tussen de 33 en 37 miljoen jaar oud en is daarmee een opvolger van de bekende Mosasaurus. Het is ongeveer 35 miljoen jaar geleden dat de oerwalvis in Limburg rondzwom.

Verbaasd
In zijn omgeving ziet Jagt veel verbaasde gezichten als hij het heeft over de oerwalvis, "Mensen hebben er nog nooit over gehoord en trekken snel de vergelijking met de bekende Mosasaurus, maar die was destijds al 30 miljoen jaar uitgestorven." Om meer bekendheid te geven aan deze bijzondere vondst, opent het Natuur Historisch Museum op 25 mei de tentoonstelling 'Walvis – vindplaats Maastricht'.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen