Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

In beeld: Elf meter lange oerwalvis zwom in Limburg

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 17:23

Het raadsel van de fossielen, een aantal gebroken wervels en ribben die in april 1979 in de ENCI-groeve werden gevonden is opgelost. Het blijken de resten te zijn van een oerwalvis.

De resten belandden zonder enige notie in een vitrine in het Natuur Historisch Museum van Maastricht.

Onderzoek
"De vondst is bijzonder", aldus paleontoloog John Jagt. "Ze zijn gevonden, er is kort onderzoek naar gedaan en er is een sticker opgeplakt en klaar was kees." Pas in 2014, toen walvisexperts Henk Jan van Vliet en Mark Bosselaers de botten in handen kregen, is er een uitgebreid onderzoek gestart naar de herkomst van de fossielen.

Elf meter lang
Nu blijkt dus dat het een Maastrichtse oerwalvis is van circa elf meter lang met vlijmscherpe tanden. Hij behoort tot de familie van Archaeoceti, de eerste soort walvis ter wereld. Het beest is tussen de 33 en 37 miljoen jaar oud en is daarmee een opvolger van de bekende Mosasaurus. Het is ongeveer 35 miljoen jaar geleden dat de oerwalvis in Limburg rondzwom.

Verbaasd
In zijn omgeving ziet Jagt veel verbaasde gezichten als hij het heeft over de oerwalvis, "Mensen hebben er nog nooit over gehoord en trekken snel de vergelijking met de bekende Mosasaurus, maar die was destijds al 30 miljoen jaar uitgestorven." Om meer bekendheid te geven aan deze bijzondere vondst, opent het Natuur Historisch Museum op 25 mei de tentoonstelling 'Walvis – vindplaats Maastricht'.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen