Overslaan en naar de inhoud gaan

In beeld: Elf meter lange oerwalvis zwom in Limburg

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 17:23

Het raadsel van de fossielen, een aantal gebroken wervels en ribben die in april 1979 in de ENCI-groeve werden gevonden is opgelost. Het blijken de resten te zijn van een oerwalvis.

De resten belandden zonder enige notie in een vitrine in het Natuur Historisch Museum van Maastricht.

Onderzoek
"De vondst is bijzonder", aldus paleontoloog John Jagt. "Ze zijn gevonden, er is kort onderzoek naar gedaan en er is een sticker opgeplakt en klaar was kees." Pas in 2014, toen walvisexperts Henk Jan van Vliet en Mark Bosselaers de botten in handen kregen, is er een uitgebreid onderzoek gestart naar de herkomst van de fossielen.

Elf meter lang
Nu blijkt dus dat het een Maastrichtse oerwalvis is van circa elf meter lang met vlijmscherpe tanden. Hij behoort tot de familie van Archaeoceti, de eerste soort walvis ter wereld. Het beest is tussen de 33 en 37 miljoen jaar oud en is daarmee een opvolger van de bekende Mosasaurus. Het is ongeveer 35 miljoen jaar geleden dat de oerwalvis in Limburg rondzwom.

Verbaasd
In zijn omgeving ziet Jagt veel verbaasde gezichten als hij het heeft over de oerwalvis, "Mensen hebben er nog nooit over gehoord en trekken snel de vergelijking met de bekende Mosasaurus, maar die was destijds al 30 miljoen jaar uitgestorven." Om meer bekendheid te geven aan deze bijzondere vondst, opent het Natuur Historisch Museum op 25 mei de tentoonstelling 'Walvis – vindplaats Maastricht'.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen