Overslaan en naar de inhoud gaan

In beeld: Boeren zetten zichzelf in de schijnwerpers

Geplaatst opzaterdag 12 september 2020 - 22:59

Boeren hebben zaterdagavond in Ransdaal met zo'n 250 verlichte tractoren de kreet Boerentrots gespeld.

De tractoren werden zo opgesteld dat van bovenaf dankzij de oplichtende voertuigen de tekst Boerentrots te zien was. Daarvan werd vervolgens een luchtfoto gemaakt.

In de schijnwerpers
Veehouder Mark Vaessen uit Ransdaal zette de actie op touw die toevalligerwijs op de Dag van de Boerin plaatsvond. "We willen meteen onze boerinnen op deze manier letterlijk in de schijnwerpers zetten." De boeren verzamelden zich zaterdagavond rond 20:00 uur op het erf van de boer. De tractoren stonden opgesteld in een strook van 200 meter breed en 40 meter lang.

Positieve draai
Met deze actie wil de boer een positieve draai geven aan het negatieve beeld over de landbouw en de acties die zijn gevoerd. "We kunnen hiermee laten zien dat we ook iets moois en creatiefs kunnen neerzetten. Ook kunnen wij elkaar een hart onder de riem steken. Op dit moment is het niet leuk om agrariër te zijn."

Kwartje gevallen
Hij refereert daarmee onder andere naar de besluiten van de overheid. Landbouwminister Carola Schouten maakte afgelopen dinsdag de plannen bekend voor een toekomstig mestbeleid. "Daar krijg ik zo'n kromme tenen van", reageert Vaessen. "Het komt erop neer dat de overheid gaat bepalen waar en wanneer ik mag zaaien." Hij besprak aan de keukentafel met zijn vrouw het nieuws. "We zeiden tegen elkaar dat dit het zoveelste negatieve nieuws is en dat we moeten proberen dit om te draaien naar iets positiefs. We zijn trots op wat we doen. De kreet boerentrots viel op tafel. Toen was het kwartje gevallen."

Grote puzzel
Volgens Vaessen is het idee om met tractoren een tekst uit te beelden niet nieuw. De animo bleek wel meteen groot te zijn. "We hadden binnen één dag al 100 aanmeldingen. Al snel waren er met 180 voertuigen genoeg om de tekst te maken. De andere 70 tractoren hebben we gebruikt als kader. Het is maar een puzzel van 250 stukjes (lees: tractoren), maar het zijn wel de grootste puzzelstukjes die we ooit hebben gezien", grapt Vaessen.

Om 21:30 uur stonden eindelijk alle voertuigen goed opgesteld voor de foto.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen