Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeks autobedrijf werd criminele hangplek: wie is wie?

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 6:00

Opsporingsdiensten rolden in oktober een internationale drugsoperatie op. Het Beekse autobedrijf Alba Car gold als centrum van deze hennephandel. Wie zijn de mensen die woensdag voor het eerst voor de rechter staan?

Op dit moment zitten er zes verdachten vast in Nederland. Zij zouden een criminele organisatie hebben gevormd.

Lees ook: IJzerboer tweede hoofdverdachte internationale drugsoperatie

Dejvi 'Tony'
Grote afwezige is Dejvi G. (37). Deze Albanese verdachte geldt voor justitie als de grote man binnen de organisatie. Hij leidde Alba Car en in eigen land ook autobedrijf Auto Fast. Het bedrijf dat hij in Beek runde, werd door de politie volgehangen met opnameapparatuur. Zo hoorden de speurders hoe hij sprak over zijn criminele handel en wandel.

Dejvi wordt door intimi 'Tony' genoemd. Hij verdween vlak voor de reeks arrestaties en verblijft naar verluidt in eigen land. Zijn advocate Gitte Stevens wil alleen kwijt dat Dejvi zich niet bij justitie heeft gemeld.

Houman
Naast 'Tony' wordt ook Houman E. (30) door justitie als kopstuk gezien. De Obbichtse ijzerboer, met Iraanse wortels, werd wel gearresteerd in oktober. Op de Alba Car-opnames zou justitie hebben gehoord dat hij deals besprak met Dejvi. Volgens de opsporingsdiensten was er sprake van twee criminele groepen. Dejvi zou de ene groep hebben geleid, Houman de andere.

Alba Car Beek geld in beslag genomen (22 oktober 2020)
Er werd ook cash geld in beslag genomen tijdens de inval bij Alba Car in Beek.
Foto: Politie

Abdullah en Ervis
De schoonbroer van Dejvi staat woensdag ook voor de rechter. Deze Ervis V. (35) wordt gezien als de rechterhand van 'Tony' en ook hij is van Albanese komaf. Op dit moment wordt hem alleen deelname aan de criminele organisatie ten laste gelegd. Datzelfde geldt voor Abdullah Al J. (25). Deze Syrische verdachte zou een vertrouweling zijn van kopstuk Houman.

Raoel en Sergio
Raoel P. (30) en Sergio Z. (68) worden gezien als regelaars; de Maastrichtse Sergio zou namens de organisatie panden hebben gezocht om hennep in te kunnen telen, Amsterdammer Raoel zorgde volgens justitie dat de panden werden gehuurd. Naast deelname aan de organisatie wordt het duo verdacht van het vervalsen van papieren, mogelijk om zo panden te kunnen huren.

Daarnaast wordt Sergio vervolgd voor een plantage die de politie vond in de Kerkstraat in Merkelbeek. Zijn naam stond op het huurcontract van die woning.

Lees ook: Voortvluchtig kopstuk in drugsoperatie is autodealer 'Tony'

Brajan
Sinds kort zit er ook een zesde verdachte vast in Nederland. Het gaat om de 43-jarige Albanees Brajan D. en ook hij wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie. De man werd op 17 december ingerekend in Griekenland en arriveerde maandag in Nederland. Hij staat woensdag dus nog niet voor de rechter. Vrijdag beslist de onderzoeksrechter of deze verdachte in voorarrest blijft.

Lees ook: Voortvluchtige drugsverdachte gearresteerd in Griekenland

Spanje
De organisatie zou internationale banden hebben, onder meer met Albanië en Spanje. In Spanje zijn op 22 oktober 2020 ook negen verdachten gearresteerd. Zij worden naar verwachting ook in dat land vervolgd. De Spaanse autoriteiten vonden in de omgeving van Barcelona in totaal 13.000 hennepplanten op verschillende locaties.

Nederlandse speurders verzamelden met name bewijs via opnameapparatuur die in Alba Car was geplaatst en ontsleutelde chatgesprekken die verdachten met elkaar zouden hebben gevoerd via EncroChat. Die chatdienst werd afgelopen jaar gekraakt door opsporingsdiensten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen