Overslaan en naar de inhoud gaan

Beekdaelen wijst verkenners nieuwe fusiegemeente aan

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 21:13

In de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen gaan Ben van Essen en Bart Swanenvleugel aan de slag als zogeheten verkenners. Zij moeten een concept-raadsprogramma opstellen en bekijken welke partijen op basis daarvan willen besturen.

Nuth, Schinnen en Onderbanken gaan met ingang van het nieuwe jaar op in de fusiegemeente. Vorige week woensdag waren er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad.

Voormalig wethouder
Ben van Essen is in het verleden onder meer voorzitter geweest van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Hij was ook strateeg bij de provincie en wethouder van de voormalige gemeente Sevenum. Swanenvleugel is oud-gemeenteraadslid in Meerssen. Hij werkt bij de Raad voor de Leefomgeving.

Nauw betrokken
Lijsttrekker Roy van der Broek van het CDA - de winnaar van de verkiezingen - zegt dat heel bewust voor de beide verkenners is gekozen. "Ze zijn heel goed op de hoogte van wat in Beekdaelen speelt. Beiden zijn voor de verkiezingen nauw betrokken geweest bij de bijeenkomsten die in alle vijftien kernen met burgers zijn gevoerd. Ze hebben ook meegewerkt aan een rapport daarover. Bovendien kennen ze alle raadsleden", aldus Van der Broek.

Herkenbare plaats
Volgens Van der Broek is iedereen dan ook 'dolenthousiast' over de keuze voor Van Essen en Swanenvleugel. Hij zegt dat het uitgangspunt blijft om een college te vormen met een zo breed mogelijk draagvlak. "In een ideale situatie hebben daarin partijen en personen uit alle drie de voormalige gemeenten een herkenbare plaats."

Grootste partij
Rond 11 december moeten de verkenners hun werk hebben afgerond. Het is de bedoeling dat voor Kerstmis de coalitie rond is. De nieuwe gemeenteraad van Beekdaelen telt 25 zetels. Het CDA is de grootste partij met zeven zetels. Vernieuwingsgroep en Beekdaelen Lokaal hebben er respectievelijk zes en vijf. De VVD heeft drie zetels, GroenLinks twee en PvdA en D66 ieder één.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen