Overslaan en naar de inhoud gaan

Beekdaelen wijst verkenners nieuwe fusiegemeente aan

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 21:13

In de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen gaan Ben van Essen en Bart Swanenvleugel aan de slag als zogeheten verkenners. Zij moeten een concept-raadsprogramma opstellen en bekijken welke partijen op basis daarvan willen besturen.

Nuth, Schinnen en Onderbanken gaan met ingang van het nieuwe jaar op in de fusiegemeente. Vorige week woensdag waren er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad.

Voormalig wethouder
Ben van Essen is in het verleden onder meer voorzitter geweest van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Hij was ook strateeg bij de provincie en wethouder van de voormalige gemeente Sevenum. Swanenvleugel is oud-gemeenteraadslid in Meerssen. Hij werkt bij de Raad voor de Leefomgeving.

Nauw betrokken
Lijsttrekker Roy van der Broek van het CDA - de winnaar van de verkiezingen - zegt dat heel bewust voor de beide verkenners is gekozen. "Ze zijn heel goed op de hoogte van wat in Beekdaelen speelt. Beiden zijn voor de verkiezingen nauw betrokken geweest bij de bijeenkomsten die in alle vijftien kernen met burgers zijn gevoerd. Ze hebben ook meegewerkt aan een rapport daarover. Bovendien kennen ze alle raadsleden", aldus Van der Broek.

Herkenbare plaats
Volgens Van der Broek is iedereen dan ook 'dolenthousiast' over de keuze voor Van Essen en Swanenvleugel. Hij zegt dat het uitgangspunt blijft om een college te vormen met een zo breed mogelijk draagvlak. "In een ideale situatie hebben daarin partijen en personen uit alle drie de voormalige gemeenten een herkenbare plaats."

Grootste partij
Rond 11 december moeten de verkenners hun werk hebben afgerond. Het is de bedoeling dat voor Kerstmis de coalitie rond is. De nieuwe gemeenteraad van Beekdaelen telt 25 zetels. Het CDA is de grootste partij met zeven zetels. Vernieuwingsgroep en Beekdaelen Lokaal hebben er respectievelijk zes en vijf. De VVD heeft drie zetels, GroenLinks twee en PvdA en D66 ieder één.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen