Overslaan en naar de inhoud gaan

Beekdaelen wijst verkenners nieuwe fusiegemeente aan

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 21:13

In de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen gaan Ben van Essen en Bart Swanenvleugel aan de slag als zogeheten verkenners. Zij moeten een concept-raadsprogramma opstellen en bekijken welke partijen op basis daarvan willen besturen.

Nuth, Schinnen en Onderbanken gaan met ingang van het nieuwe jaar op in de fusiegemeente. Vorige week woensdag waren er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad.

Voormalig wethouder
Ben van Essen is in het verleden onder meer voorzitter geweest van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Hij was ook strateeg bij de provincie en wethouder van de voormalige gemeente Sevenum. Swanenvleugel is oud-gemeenteraadslid in Meerssen. Hij werkt bij de Raad voor de Leefomgeving.

Nauw betrokken
Lijsttrekker Roy van der Broek van het CDA - de winnaar van de verkiezingen - zegt dat heel bewust voor de beide verkenners is gekozen. "Ze zijn heel goed op de hoogte van wat in Beekdaelen speelt. Beiden zijn voor de verkiezingen nauw betrokken geweest bij de bijeenkomsten die in alle vijftien kernen met burgers zijn gevoerd. Ze hebben ook meegewerkt aan een rapport daarover. Bovendien kennen ze alle raadsleden", aldus Van der Broek.

Herkenbare plaats
Volgens Van der Broek is iedereen dan ook 'dolenthousiast' over de keuze voor Van Essen en Swanenvleugel. Hij zegt dat het uitgangspunt blijft om een college te vormen met een zo breed mogelijk draagvlak. "In een ideale situatie hebben daarin partijen en personen uit alle drie de voormalige gemeenten een herkenbare plaats."

Grootste partij
Rond 11 december moeten de verkenners hun werk hebben afgerond. Het is de bedoeling dat voor Kerstmis de coalitie rond is. De nieuwe gemeenteraad van Beekdaelen telt 25 zetels. Het CDA is de grootste partij met zeven zetels. Vernieuwingsgroep en Beekdaelen Lokaal hebben er respectievelijk zes en vijf. De VVD heeft drie zetels, GroenLinks twee en PvdA en D66 ieder één.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen